Focaccia met rozemarijn (uit een pan)

Verlangt u ook zo naar Italiaanse toestanden? Maar dan echte? De boel de boel, dolce far niente, lange lunches in de boomgaard, de lucht blu, dipinto di blu, schalen vol lekkernijen, luidruchtig geschater, wijn in mandflessen, alles overgoten met gefilterd zonlicht en plensen olijfolie. Zoals in de film en in de reclame, maar vooral: in het precoronatijdperk.

Deze rubriek moet al ruim van tevoren worden ingeleverd, dus ik weet niet hoe u en ik op dit moment erbij zitten, maar ik ben eerlijk gezegd wel uitgekeken op die coronacrisis. Wat ooit doodgewoon was, met dierbaren om de tafel en uitgebreid bijpraten met lekkere hapjes en drankjes, lijkt nu iets uit de prehistorie. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een dinertje gaf. We borrelen wat af via videobellen, heffen manmoedig het glas en een bord met toastjes, maar na de aanvankelijke euforie is daar intussen helaas de lol ook wel een beetje vanaf.

Natuurlijk mogen we niet klagen, en dat hoort u mij ook vooral niet doen hoor. Het is zoals het is, en laten we niet vergeten dat dit luxeproblemen zijn in vergelijking met de mensen die het echt zwaar hebben.

Dat neemt niet weg dat het me toch een goed idee lijkt om de uitgebluste thuiszitters onder ons wat op te vrolijken. Met een ideaal borrel- recept, namelijk een Italiaanse variant op mijn supermakkelijke brood zonder kneden van een tijdje terug. Weet u nog? Vast wel, want ik heb nog nooit zoveel blije mailtjes en foto's van u gekregen als toen. Het leek wel of het voltallige abonneebestand van Trouw aan het broodbakken sloeg. Was het toeval dat prompt in het hele land de bloem uitverkocht raakte?

Hopelijk is die intussen weer aangevuld, of heeft u nog een pak liggen, want deze focaccia is in een handomdraai gemaakt. Het is een kwestie van 's avonds voor het slapen gaan de boel door elkaar roeren en dan bakt u de volgende middag dit brood. Wordt het toch nog la vita è bella, of op z'n minst una giornata particolare.

Nodig voor 1 brood:

Doe bloem, gist en fijn zout in een grote kom. Hak de rozemarijn fijn en doe bijna alles erbij. Roer goed door elkaar. Meng water en olijfolie, giet erbij en roer alles kort met een pol- lepel door elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 12 tot 15 uur staan - op een hoekje van het aanrecht. Als het flink gerezen is en er bubbelig uitziet, is het goed. Verwarm tijdig de oven voor tot 250 °C, met daarin de grootste (wijdste) braadpan die u heeft. Haal de loeihete pan (met ovenwanten!) uit de oven, kieper met behulp van een spatel in één keer het nat-kleverige deeg erin. Bestrooi snel met de achtergehouden rozemarijn en fleur de sel, dan snel het deksel er weer op en terug in de oven ermee. Bak een half uur, verwijder dan het deksel en bak nog eens 15 minuten. Zet de oventemperatuur wat lager als het te bruin wordt. Laat het brood een half uur uitdampen op een rooster en serveer met wat van uw allerlekkerste olijfolie om in te dippen. Ook lekker voor de lunch, of bij een kom soep.

425 g tarwebloem

½ tl gedroogde gist (⅕ deel uit zo'n zakje van 7 g)

1 tl fijn zout (6 g)

2 takjes verse rozemarijn

400 ml warm water

25 ml olijfolie

1 tl fleur de sel of Maldon zeezout

Beeld Karin Luiten

Dit supersimpele brood zonder kneden maakt u in een metalen of gietijzeren braadpan die in de oven kan, dus zonder plastic of houten handgrepen. Focaccia hoeft geen mooie bol te worden, integendeel zelfs, dus neem de grootste (wijdste) pan die u heeft. In een grote ovenschaal kan het ook, mits met deksel, maar metaal geleidt de hitte het allerbest en geeft de knapperigste korst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden