ReceptJanine en Annemieke Jansen
Financier(s) aux pistaches
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Janine was met manlief in Parijs. Haar man heeft er gestudeerd en haar zangjuf gaf toevallig een concertje in de buurt waar hij destijds verbleef, en waar de twee daarom onlangs op een dag in maart niet zonder weemoed rondstruinden. Toevallig was het ook nog eens mooi weer; Parijs fonkelde.
Een van de fijnste dingen van Frankrijk en dus ook van Parijs vinden we de bakkerijen. Gelukkig zijn die er nog. Dorpen mogen er nog zo verlaten zijn, je treft er altijd nog wel een bakkerij aan. Een zalig ijkpunt, een houvast in snel veranderende dagen. De geur van versgebakken brood, zij het in la France dan meestal wit; ach en wee, hoe zalig! En wat we in Parijs vorige maand steeds bij zo’n bakker zagen, waren van die schattige financiertjes, amandelcakejes, maar dan gifgroen. Want met pistachenoten. Brainwave: die gaan wij ook maken! Nu zit er in Parijs een kookwalhalla: E. Dehillerin, sedert 1820. Planken en planken vol prachtige koperen pannetjes en veel, veel meer, waardoor ze geen prijslijst hebben maar een ontmoedigend dik prijzenboek. Na een bezoek stap je gegarandeerd naar buiten met een lege portemonnee dan wel bankpas. Janine kocht bijvoorbeeld een bakvormpje van 21 bij 6 bij 5 centimeter dat 35 euro bleek te moeten kosten. Schattig geval, maar nodig? Nee.
Hoewel… Het vormpje bleek ideaal voor een uit de kluiten gewassen financier slash cakeje. Mét pistachenoten. En omdat het morgen Pasen is, mag er een beetje boter in. Helaas kwam ons cakeje helemaal niet gifgroen uit de oven, maar we troosten ons met de gedachte dat ze er in Parijs geheid een of andere kleurstof in stoppen. En welja, denkt u wellicht, pistachenoten, doe maar duur: bij de gemiddelde Turkse toko zijn ze voordelig. Of draai de verhouding pistache en amandel om.
Ingrediënten voor een cakeje of een stuk of 15 kleine vormpjes
• 50 g boter
• 3 el olijfolie
• 150 g pistachenoten
• 50 g amandelen
• ½ tl bakpoeder
• snufje zout
• 4 eiwitten
• 60 g poedersuiker
• bakolie
Bereiding
Verhit de oven tot 180 C. Verwarm de boter tot ze bruist en lichtbruin wordt (niet laten verbranden). Laat afkoelen en doe er de olie door. Maal de pistachenoten en de amandelen met een blender tot meel. Hebt u geen blender, dan kunt u ten eerste voor de amandelen natuurlijk amandelmeel gebruiken. Pistachenoten zijn zachter, u komt vast een eind met een staafmixer. Of anders gewoon maar de hamer (in een theedoek, pas op voor aanrecht, tegelvloer en/of vingers).
Meng het bakpoeder en het zout door het notenmengsel. Sla de eiwitten los met een garde en voeg de poedersuiker toe. Echt stijf hoeft het eiwit niet te worden. Roer er nu steeds iets van het notenmengsel doorheen. Tot slot voegt u via een zeef het boter-oliemengsel toe.
Vet uw vorm of vormpjes in met olie en bak de cake in 15 tot 20 minuten gaar. Gebruikt u vormpjes, dan zijn uw financiertjes eerder gaar!
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.