null Beeld
Beeld

Koken metJanine en Annemieke Jansen

Feestelijke flowersproutvariaties

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Tijdens het schrijven van deze bijdrage aan uw kookvreugde zat alles nog potdicht, qua lockdown. Het zou kunnen dat de boel vandaag (deels) weer open is, maar die kans achten wij helaas niet groot. Janine prijst zich waarlijk gelukkig dat ze zo van koken houdt en zich geen leuker uitstapje kan bedenken dan naar de groothandel in food gaan (ja, het is daar en op onmeunig veel andere plekken gangbaar om het prima woord ‘eten’ te vertalen naar het Engels, bij de groothandel hebben ze het over food versus non-food, de mensen denken dat Engels alles stoerder, sexyer of zo maakt, zie ‘lockdown’). Of ze gaat naar een boerenmarkt. Heerlijk. Daar begint lekker en gezond koken mee, met mooie producten. En dan gaat het niet zozeer om bijzondere of dure ingrediënten, nee. Er gaat bijvoorbeeld niks boven een prachtige, liefdevol geteelde selderijknol. Trouwens: afgelopen zaterdag stond de langste rij op de plaatselijke boerenmarkt voor de groentekraam. Het gaat misschien nog goed komen met Nederland.

Janine heeft dat wel een beetje moeten leren, hoor, dat nuchtere, en wel van zus Annemieke, want oorspronkelijk had ze wél een voorkeur voor bijzondere – en helaas daarom vaak dure – producten. Krab, kreeft en oesters, kom maar door! Sardijnse bottarga (gedroogde kuit van de harder of tonijn), olala, verrukkelijk. Haar liefde blijft overigens beperkt tot vis, groente en fruit. Bijzonder vlees is niet echt haar ding. Tong, zwezerik en zo: een gruwel.

Afgelopen week adverteerde het groothandelskrantje met tigerlemons (precies, tijgercitroenen). Biologisch geproduceerd, ook dat nog! Veel vitamine C en minder zuur dan gewone citroenen. En roze vruchtvlees?! Hup, dat moet onmiddellijk uitgeprobeerd worden. En wat lagen er ook? Flowersprouts (bloemspruiten). Die komen we dan weer wél regelmatig tegen in menige supermarkt. Ze worden zelfs in Nederland geteeld. Nog duurzaam ook, hoera! Daarom durven we er vandaag een recept aan te wijden. Niet alle nieuwigheden zijn een succes, maar deze vinden we super. Qua looks een grappige kruising van boerenkool en spruitjes, en qua smaak het beste van beide. We bakken ze, met hazelnoten: hartstikke simpel en lekker. Met als extraatje bijvoorbeeld een tiger- of, welja, gewone limoen, je proeft het verschil amper. Of met zo’n mooie, nu volop verkrijgbare bittersinaasappel. Dat is wat anders dan de bloedsinaasappel, waar we onlangs nog over schreven. Maar ook die doet het goed hierbij. Kortom: tig manieren om reeds lekkere groente nóg lekkerder te maken.

Ingrediënten

• 200 gram flowersprouts
• 50 gram hazelnoten
• bakolie
• zout en peper
en daarbij eventueel:
• 1 (tijger)limoen of citroen plus 1 theelepel honing
• of: 1 bitter- of bloedsinaasappel plus 1 theelepel honing
• of: een appel
• of: 35 gram geiten- of gewone camembert

Bereiding

Het kan niet op: flowersprouts zijn ook nog eens snel gaar. Verhit wat olie in een pan en bak eerst de hazelnoten aan. Haal ze uit de pan en bak daarna de prachtige bloemspruiten. Roer er de hazelnoten doorheen.

Dan een paar aanvullingen op dit thema: knijp er een limoen of een citroen boven uit, voeg een theelepel honing toe en bak het geheel nog even na. Of schil een (bitter- of…) sinaasappel, snij de schil in dunne reepjes en kook die driemaal op met vers water. Laat ze uitlekken, roer ze door de flowersproutjes en bak ook deze combi weer even na met een theelepel honing. Of snij een appel in partjes en bak die. Of roer er 35 gram camembert doorheen. Variez overflaquez!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden