Koken met KarinKarin Luiten

Fatteh (met champignons en aubergine)

Om de haverklap wordt mij gevraagd naar mijn culinaire helden, dan kom ik altijd uit bij een trio: Delia Smith, Mary Berry en Nigella Lawson. Het is moeilijk kiezen tussen deze drie Engelse dames. Delia kwam als eerste in mijn leven, van haar heb ik leren koken. In haar boeken maar ook op haar website geeft ze heel uitgebreid uitleg, reuzehandig. Op televisie deed ze zelfs een keer voor hoe je een ei kookt. Ze kreeg de hele goegemeente over zich heen, maar ik vond het briljant.

Mary Berry had al een hele kookboekschrijfcarrière achter de rug toen ze op haar vijfenzeventigste (mind you!) pas echt wereldberoemd werd dankzij ‘Great British Bake Off’, de oerversie van ‘Heel Holland Bakt’. Behalve fenomenale taartenkennis valt deze ideale oma ook op door haar lekker simpele familiegerechten.

De meest glamoureuze van het stel is natuurlijk ­Nigella. Niemand kan zo verlekkerd over eten praten als zij, laat staan zo welsprekend. Als een ware groupie hang ik aan haar lippen als ze in de televisiepannen roert of een ommetje maakt door haar fameuze voorraadkast, formaat riante logeerkamer. In haar kookboeken zitten veruit de meeste plakkertjes, bij recepten die ik al eens heb gemaakt of beslist nog wil gaan maken.

Een grote hit bij mij thuis is de fatteh uit haar boek ‘Bij mij aan tafel’. Een Arabisch gerecht dat in principe bestaat uit laagjes, met in ieder geval yoghurt en pita’s. Nigella noemt het ‘een soort Midden-Oosterse nacho’s’ en doet het met gehakt en aubergine. Ik probeerde laatst een vegetarische variant, met champignons. En de pitabroodjes verving ik door platbrood, dat tegenwoordig zelfs in de supermarkt ligt en een nóg knap­periger resultaat geeft. Mijn visite at er de vingers bij op.

Zelf maken voor 4 personen

Champignon-auberginelaag:
•  500 g kastanjechampignons
•  1 aubergine
•  1 grote ui
•  2 eetl tomatenpuree
•  2 theel gemalen komijn
•  2 theel gemalen koriander
•  chilivlokken (uit zo’n molentje)
•  scheut olijfolie
•  zout & peper uit de molen

Yoghurtsaus:
•  400 g Turkse yoghurt
•  60 g (4 eetl) tahin
•  2 eetl vers citroensap
•  1 uitgeperste knoflookteen
•  snuf zout

Plus:
•  4 platbroden (of pitabroodjes)
•  25 g pijnboompitten
•  ½ granaatappel
verse munt

Bereiding

Champignon-auberginelaag: Snipper de ui en fruit 5 minuten in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie. Snij intussen de aubergine in miniblokjes. Voeg toe en laat op iets hoger vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten bakken. Hak intussen de champignons grof, voeg toe en bak ook weer 5 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Voeg tomatenpuree, komijn, koriander en chilivlokken, bak even mee. Voeg een scheutje heet water toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Proef op zout en peper. Dit kan ook al ruim van tevoren, dan weer zachtjes opwarmen.

De rest: Doe alles voor de yoghurtsaus in een kom en klop met een garde door elkaar. Laat op kamertemperatuur komen. Knip het brood met een schaar in driehoekjes (denk: nachochips), spreid uit over een bakplaat en bak in een hete oven (180 °C) mooi knapperig en lichtbruin in ± 10 minuten. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie in een koekepan. Peuter/mep de granaatappelpitjes los. Snij de munt in reepjes.

Samenstellen: Verdeel de driehoekjes brood over een grote platte schaal. Daarop gaat het warme champignon-auberginemengsel, daarop de yoghurt. Bestrooi met granaatappel, pijnboompitten, munt en eventueel nog wat chilivlokken. En nu gewoon eten met de vingers, à la nacho’s.

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten. info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden