Recept Mediterraan

Extravagante maaltijdsalade

Beeld Colourbox

Het recept voor deze extravagante, Italiaanse salade heb ik een tijdje geleden uit het kooktijdschrift Bon Appetit gescheurd – ik heb geen idee meer welk jaar of welke maand dat was. De ingrediëntenlijst is lang, en de bereiding vergt meer werk en tijd dan een doorsnee salade, maar tijd en moeite worden rijkelijk beloond met deze gulle, bijna overdadige, kleurige salade. Salami, olijven, twee soorten kaas, verse kruiden, saladegroenten, geroosterde groenten en een geurige dressing maken er een compleet maal van. De veelvoud aan smaken laat ruimte om te variëren. Dat heb ik ook gedaan. Dit is een perfecte salade voor de overgang van zomer naar herfst, en voor vrijwel ieder moment van de dag.

Ingrediënten voor circa zes personen

•  ca. 600 g oranje zoete aardappels (ongeschild en in blokjes)
•  3 el citroensap
•  1 el honing
•  extra vierge olijfolie
•  zout
•  versgemalen peper
•   ca. 300 g spruitjes (gehalveerd)
•  2 teen­tjes knoflook
•  2 el boter
•  1 tl verse tijmblaadjes
•  1 takje rozemarijn
•  2 el witte wijnazijn
•  60 ml rode wijnazijn
•  1 el Dijon mosterd
•  1 volle tl rode pepervlokken
•  1 volle tl oregano
•  1 blik kikkererwten (uitgelekt)
•  2 bosuitjes (in ringen)
•  75 g salami (in blokjes)
•  150 g schapenkaas (in blokjes)
•  20 groene olijven (in stukjes)
•  4 el fijngehakte dille
•  ca. 350 g stevige gemengde saladegroenten (radicchio, rood- of witlof, little gem, romaanse sla, rucola – grof       gescheurd)
•  4 à 5 el versgeraspte pikante kaas
•  pitten van 1/2 granaatappel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep de zoete aardappelblokjes om met 2 el citroensap, honing, 2 el olijfolie en zout en peper. Spreid ze uit op de bakplaat van de oven en rooster ze in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Verhit 2 el in een grote, liefst gietijzeren koekepan. 

Leg de spruitjes met de snijkant naar beneden in de pan en rooster ze in ca. 4 minuten bruin. Schep ze om en rooster nog ca. 5 minuten door, tot ze rondom gebruind zijn. Pel en plet een van de tenen knoflook. Voeg boter, tijm, rozemarijn en geplette knoflook aan de spruitjes toe. 

Houd de pan schuin zodat de boter naar een kant loopt. Bak zachtjes door tot de boter lichtbruin wordt. Schep de bruine boter, witte wijnazijn en wat zout door de spruitjes. Warm nog even door tot bijna al het vocht verdampt is en de spruitjes licht geglaceerd zijn. (Tot zover kun je het ca. 1 dag van tevoren bereiden.) 

Klop een dressing van rode wijnazijn, mosterd, 1 el citroensap, rode pepervlokken, oregano, een uitgeperst teentje knoflook en 100 ml olijfolie. Breng op smaak met zout. Schep de kikkererwten om met 3 el dressing; laat dit minstens 10 minuten intrekken. 

Schep de bosui, salami, schapenkaas, olijven en dille door de kikkererwten. Meng de zoete aardappels en spruitjes er voorzichtig door. Meng dan de saladegroenten en de rest van de dressing erdoor. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Doe de salade over in een grote, wijde schaal en verdeel de geraspte kaas en granaatappelpitten erover. Lekker met grof granenbrood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden