null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Eten met één hand: rotirol

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Ook wij maakten aan het begin van deze maand een trip naar Frankrijk. Doorgaans zit ik niet in de auto en al helemaal niet op de snelweg: mijn woon-werkverkeer bestaat uit fietsen in Amsterdam. Hoewel het volop vakantietijd was, viel mij de hoeveelheid vrachtwagens op. Mijn eerste gedachte was: wat vervoeren al die vrachtwagens? Gevolgd door: wie besturen die mobiele pakhuizen?

Een aantal kilometers later had ik een antwoord op de tweede vraag: ik zag een enorme diversiteit aan chauffeurs: behaard en minder behaard – en dan heb ik het niet alleen over baard, sik of snor, maar ook over behaarde armen en bovenlijf, volledig gekleed en schaars gekleed – geen ontblote bovenlijven, wel veel hemden en singlets, mannen en… nee, eigenlijk geen vrouwen. Ik heb recent op televisie enkele afleveringen gezien van een programma dat vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs volgde, maar op onze trip naar Frankrijk ben ik er geen tegengekomen.

Terwijl ik mijn bevindingen hardop uitspreek, vraagt mijn moeder vanaf de achterbank hoe ik dat allemaal kan zien. Dankzij die grote achteruitkijkspiegels die vrachtwagens rijk zijn. Telkens als we een vrachtwagen naderen, zoeken mijn ogen de spiegels. Als we naast de cabine rijden, kijk ik snel omhoog voor een laatste blik. Een paar keer valt mij op dat ik een chauffeur zie eten. Een hand aan het stuur, bordje op schoot en met de andere hand eten. Dat is niet zonder gevaar en raad ik niemand aan, maar het bracht me wel op het recept van vandaag, een gerecht dat gemakkelijk met de hand is te eten. En voor alle lezers die geen vrachtwagenchauffeur zijn of hoeven te voeden; dit gerecht is ook goed om mee te nemen naar kantoor of school.

Ingrediënten

• 400 gram kipdijfilet
• zout en peper
• 2 eetlepels olie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 knoflooktenen, geperst
• 3 eetlepels kerriepoeder
• 1 tomaat, in stukken gesneden
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 kippenbouillonblokje
• 300 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukken gesneden
• 200 gram aardappelen, voorgekookt
• 4 eieren, gekookt en gepeld
• 2 takjes selderij, fijngesneden
• 1 madam-jeanette peper
• 4 kant en klare roti-vellen

Bereiding

Snijd de kip in stukken van 1 cm en bestrooi met peper en zout. Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom bruin. Verwijder de kip uit de pan en bak ui en knoflook glazig. Voeg kerriepoeder toe en bak al roerend op laag vuur gedurende 10 seconden. Voeg de tomaat en tomatenpuree toe en roerbak 1 minuut. Blus af met 500 milliliter water en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de sperziebonen, voorgekookte aardappelen, gekookte eieren, kip, selderij en madam-jeanette toe en stoof ongeveer 10 minuten.

Bak in een droge koekenpan elk roti-vel 1 minuut aan elke kant. Halveer de eieren. Beschouw het roti-vel als een klok en leg een half ei met een kwart van de kerrievulling tussen 4 en 8. Rol het vel tot de helft op. Klap dan de zijkanten naar binnen en rol het geheel helemaal op. Snijd in 2 stukken en neem mee voor onderweg.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden