Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

KokenKnutselsla

Eten met aandacht en gelukkig zónder blinddoek

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze vervolgens uit in haar keuken.

Het voelde alsof er een dikke vinger in mijn mond werd gestopt. Alleen omdat ik mezelf vermanend toesprak, begon ik erop te kauwen. Ik hoorde en voelde het knisperende van een blaadje tussen mijn tanden en de smaak van basilicum vulde mijn mond. Onder normale omstandigheden had ik het basilicumsoesje misschien een lekker hapje gevonden, maar het waren geen normale omstandigheden: ik zat in mijn eentje, geblinddoekt, in een kasje aan het IJ aan een ‘neofuturistisch ontbijt’ van culturele instelling Mediamatic.

Het ontbijt hoorde bij een serie evenementen over de toekomst van eten, bekeken vanuit de kunst en wetenschap. Deze keer onderzochten de Franse chef Alice Héron en de Italiaanse kunstenares Margherita Soldati de relatie tussen tactiliteit – tastzin – en voedsel.

Tussen vijf gerechtjes door kregen we massages en ademoefeningen in ons eenpersoons-, coronaproof kasje. Gelukkig mocht na de eerste twee gangen het oogmasker af en kon ik zien dat ik een aardbei in muntsiroop kreeg – door mijn persoonlijke masseuse aangereikt met twee broodstengels als eetstokjes, die ik ook mocht opeten – en tomaatjes met szechuanpeper aan een lange kousenband, ook eetbaar.

Huidhonger is nu een relevant thema

De Italiaanse Margherita had het thema tactiliteit bedacht, omdat ze het in Nederland zo mist dat mensen elkaar makkelijk aanraken zoals in haar thuisland. Dat is door corona alleen maar erger geworden, huidhonger werd een relevant thema.

Ik vind het vooral fascinerend hoe anders eten en drinken wordt onder zulke bizarre omstandigheden. Dit is precies de bedoeling van Alice en Margherita: door meer of andere zintuigen te gebruiken ervaar je voedsel anders. Terwijl ik geblinddoekt eten verschrikkelijk vond, bleek het voor anderen een bevrijdende, zintuigelijke ervaring te zijn. En de massages tussendoor waren lekker, maar of ik er ook anders of intenser door proefde, vond ik lastig te zeggen.

Een manier om thuis te experimenteren met eten en verschillende zintuigen, is eten met je handen. Kleine kinderen zijn er dol op, en ik ook. Heerlijk vind ik het om eten te voelen, eraan te kluiven, mijn vette vingers af te likken en dingen in te pakken in roti, taco’s, rijstvellen of slabladeren.

Dat knutseleten kun je niet ongeïnteresseerd in je mond schuiven, want je moet er eerst nog mee aan de slag. Je voelt de ingrediënten en beslist over smaakcombinaties en je kunt elke hap anders samenstellen. Je móét je ogen er wel voor openhouden.

Knutselsla, ingrediënten:

• 1 kleine bloemkool, in roosjes
• 4 el olijfolie
• 200 gram rijst
• 2 knoflooktenen, fijngesneden
• 1 blik zwarte of kidneybonen (400 g)
• 2 tl pittig gerookt paprikapoeder
• 1 el komijn
• 3 rijpe tomaten, in blokjes
• 1 kleine rode ui, fijngehakt
• 1 limoen
• krop romainesla of kropsla
• tabasco of chipotlesaus, voor erbij

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Spreid de bloemkoolroosjes uit over een bakplaat en meng met 2 eetlepels olijfolie en zout. Zet 30 tot 40 minuten in de oven tot de bloemkool gaar en een beetje knapperig is; schep tussendoor een keer om. Kook de rijst.

Verwarm de rest van de olijfolie in een koekepan en bak de knoflook tot die geurig is. Spoel de bonen af en laat uitlekken, doe in de pan en bak op middelhoog vuur al omscheppend. Prak ze een beetje met een vork en breng op smaak met paprikapoeder, komijn en zout.

Meng de tomaten met rode ui, sap en rasp van de limoen en zout. Zet de bloemkool, rijst, gebakken bonen, tomatensalsa en tabasco of chipotlesaus op tafel. Trek voorzichtig de slabladeren los van de krop – ze moeten heel blijven –, was en droog ze. Zet ook op tafel. Laat iedereen zijn eigen slabladeren vullen.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden