null Beeld

ReceptBas Robben

Esma’s, maar dan nog beter

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

De bestelling plaats ik vaak óf na de tweede ‘gin-to’ of vóór de ‘eggs benny’. In het eerste geval omdat de gin de bij mij geldende vermoeidheid heeft ingezet, in het tweede omdat ik als Felyx-rijdend Amsterdamse Pijp-cliché ergens mee de zondag leven in moet blazen.

De espresso martini, of zoals de meiden en ik hem noemen: esma, bemachtigde een speciale plek in mijn cocktailrepertoire. Waar ik als tiener menig blikje energydrink achterover sloeg, vaak met frikandelbroodje in de andere hand, vind ik mijn heil nu in deze – naar verluidt Londense – uitvinding uit 1980. Het blijft altijd bij een, op het hoogtepunt moet je stoppen. Het verzoek van de allereerste besteller, een model natuurlijk, was: ‘A drink that wakes you up and then fucks you up’. Oorspronkelijk goot de bartender niets meer dan espresso, wodka en een beetje suikersiroop in een whiskyglas met ijs. En dat evolueerde vervolgens tot een versie met ook koffielikeur.

En nu cocktails, met dank aan het instapmodel de gin-to, weer bon ton genoeg zijn om in het centrum van Amsterdam achttien euro voor af te rekenen, is er een nieuwe evolutie op handen. Door aparte espresso of juist koudgezette koffie te gebruiken, met chocoladebitters of juist citrus, met koffielikeuren van merken die je niet in elke Gall of DirckIII tegenkomt. Je moet toch wat om die achttien euro te rechtvaardigen. Ik ben er nog steeds een beetje boos over, maar ik geef die eerdere twee ‘gin-to’s’ de schuld. Thuis ging ik, geïnspireerd en met de hand op de knip, experimenteren met hoe ik mijn versie kan verbeteren. Het antwoord: cognac. De sterke drank bevat vaak tonen van karamel, gedroogd donker fruit of pure chocolade, en dat is allemaal lekker bij koffie.

Ingrediënten (voor 1 esma)

• 1 espresso
• 30 milliliter koffielikeur (van Zuidam bijvoorbeeld)
• 30 milliliter cognac
• 3 koffieboontjes

Bereiding

Zet een kop espresso, ofwel uit uw blinkende machine, ofwel met een Nespresso-apparaat. Meet daarvan 30 ml af.

Vul een shaker (of gebruik een lege jampot of thermosfles) met veel ijsblokjes en giet daar de espresso, koffielikeur en cognac bij. Klem het deksel goed dicht en schud de cocktail zeker 30 seconden, dat zorgt ervoor dat u bij het uitschenken zo’n koffie-esque crémalaag krijg. Giet de esma in een martiniglas of een coupe en garneer met drie koffieboontjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden