ReceptMerijn Tol

Erwtensoep op z’n Marokkaans

Beeld Oof Verschuren

Zat ik maar in de vroege ochtendzon op de boulevard van Essaouira in West-Marokko. Zo’n warme winterzon. Met veel sleets wit en blauw en dansende meeuwen voor mijn neus. De chaos eromheen. Het onmiskenbare parfum van zilte zeelucht dat in onze neus kriebelt. Het echte Marokko, met terrassen vol kale tafeltjes en stoeltjes.

En met een Hassan in de keuken. Naar wiens ontbijt ik altijd verlang: kommen warme geurige soep die je hart en handen warmt. De geur van kruidige komijn die opstijgt uit verweerde kommen vol tuin­bonensoep – bessara – die dag na dag gevuld worden en gulzig leeggeslurpt. Erbij warm bruin Marokkaans brood, van gerst. Gebakken eitjes in olijfolie, extra zout en komijn op schoteltjes erbij.

Ik zucht: het leven is goed zo. Maar als ik mijn ogen open, besef ik dat ik er niet ben. Het lijkt altijd gisteren.

Bonenfanaat Henk

Ik ren mijn keuken in: de plek waar je tegenwoordig fantastisch kunt reizen zonder vliegschaamte of bijkomende kosten. Een zak gedroogde, gepelde tuinbonen (bij elke Marokkaanse winkel te koop) ligt standaard klaar in de kast. Wat gebakken uien, knoflook, komijn en genoeg water erbij en dan stuk laten koken. De geur van bessara vult je keuken, je huis. En je hart.

Ik stond ook eens lekker Hollands met mijn voeten in de Friese klei, bij bonen­fanaat Henk Zuidema die maar liefst negen soorten tuinbonen teelt, zelfs paarse. Zijn tuinbonenliefde deed bepaald niet onder voor de Marokkaanse liefde voor de peulvrucht. Wereldwijd schijnen er wel vierduizend soorten van te bestaan, vertelde Henk, met een doorgeschoten tuinboonplant in zijn hand: wonderschoon met prachtige bloemetjes die nog lekker zijn ook.

Bessara maakt Henk niet, wel bonen met spek. En erwtensoep. Maar ja, dat is toch ­eigenlijk bessara op z’n Hollands. Ieder boontje komt om zijn loontje. En als komijn in de kaas kan, dan toch ook in de soep.

Bessara

Ingrediënten (voor vier tot acht ­personen)
• 3 uien
• 2 teentjes knoflook
• olijfolie (liefst Marokkaanse)
• ½ el en nog wat extra komijn
• 400 g gedroogde gepelde tuinbonen (Marokkaanse winkel)
• paprikapoeder
• fleur de sel

Bereiding

Snijd de uien en de knoflook fijn. Verhit in een soeppan op laag vuur een flinke scheut Marokkaanse olijfolie (die is lekker boerig en smaakt heel Marokkaans) en bak de uien en knoflook op laag vuur 10 minuten. Voeg de komijn en daarna de tuinbonen toe met ruim water en zout.
Kook de tuinbonen tot puree en voeg daarna zo veel water toe dat de soep niet te dik is, maar ook niet te waterig. Breng op smaak met extra zout en pureer de soep.
Serveer in kommen met flink wat komijn, zoet paprikapoeder en wat fleur de sel en een flinke scheut olijfolie. Helemaal compleet met vers Marokkaans (bruin) brood en gebakken eitjes in olijfolie. ­Perfecte zaterdag- of zondagbrunch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden