null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Er een (stoof)potje van maken

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Roelof Conijn uit Leiden.

De mondiale crisis doet meer dan tevoren realiseren: tel uw zegeningen. Maar ook: waar zijn we eigenlijk allemaal mee bezig (geweest)? Want plots waren er geen files meer, staan vliegtuigen aan de grond, moet Shell een grootschalig ontslag doorvoeren vanwege een miljardenverlies over vorig jaar en toch staat de AEX hoger dan ooit tevoren.

In het tijdperk waarin iedereen recht op alles leek te hebben, ten koste van veel, kregen we plots de rekening gepresenteerd. Nu eentje van biologische oorsprong, het wachten is op die van klimatologische oorsprong.

Het zorgt voor druk, stress, een noodzaak om aan te passen aan de nieuwe situatie en dus kritisch de impact van onze keuzes onder de loep nemen. Ook wij proberen in ons gezin daarin de juiste keuzes te maken: zo veel mogelijk lokale producten, een ban op plastic, de auto laten staan – eigenlijk moet-ie helemaal weg, maar daar zijn we nog niet aan toe. Verandering komt in stapjes, toch? Ook onze vleesconsumptie is flink aan banden gelegd tot twee keer per week duurzaam, biologisch vlees, en misschien gaan we ook wel daarmee uiteindelijk helemaal stoppen.

We hebben er een potje van gemaakt.

Biologisch rundvlees van lokale oorsprong een uur of 3 laten stoven tezamen met enkele flinke uien, knoflook en kruiden. Tot slot een half uurtje lokale biologische groenten mee laten stoven: koolraap, pastinaak, winterpeen. Alles bij elkaar in dezelfde pan. Aardappelen heeft het gerecht niet nodig, maar ook die kunnen optioneel prima meegestoofd worden.

Niet per se culinair, wel enigszins verantwoord, eenvoudig en niet te versmaden. En hopelijk blijven we hiermee ruim onder die 30.000 kilometer dat ons voedsel er gemiddeld over doet om ons bord te bereiken.

Ingrediënten voor 4 personen

• 500 g biologisch rundvlees, bijvoorbeeld riblap (liefst met wat vet erin voor de smaak)
• 50 g bakboter
• 3 uien, gesnipperd
• 3 tenen knoflook
• 2 bouillonblokjes
• kruiden: bijvoorbeeld marjolein, tijm, rozemarijn
• 2 blaadjes laurier
• 2 winterpenen
• halve koolraap
• 2 pastinaken

Bereiding

Het vlees in een flinke braadpan aanbraden op hoog vuur. Als het rondom bruin is, de gesnipperde uien toevoegen en op half hoog vuur 10 minuutjes meebakken. Dan de knoflook nog even mee laten bakken. Vervolgens 2 deciliter water erbij, samen met de bouillonblokjes, de kruiden en de laurier. Het geheel circa 3 uur laten stoven. Af en toe een scheutje water toevoegen zodat het geheel niet droogkookt.

Tot slot de groenten erbij doen, alle geschild en gesneden in blokjes van circa 1 cm, en een halfuurtje laten meestoven. Om de groenten nog lekker een beetje knapperig te houden eerst de peen toevoegen, dan de koolraap en dan de pastinaak – met een interval van 5 minuten.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden