ReceptMaftoulsalade

Elk gerecht heeft een verhaal dat we moeten benoemen

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

‘Food has always been political’, meldde het toonaangevende Amerikaanse foodmagazine Bon Appétit deze week op Instagram. Een waarheid als een koe: hoeveel mensen te eten hebben, hangt vaker wel dan niet af van politieke beslissingen. In deze­­ tijden wordt zoiets ineens pijnlijk zichtbaar.

Het lijkt soms of alles wat nu gebeurt onder een vergrootglas ligt. De zoveelste zwarte dode door zinloos politiegeweld: we stappen er niet meer overheen. De hele wereld voelt ineens dichtbij en we pikken het niet meer. Zou het zijn omdat we weer weten waar het leven om gaat? Waar de verdeling van eten het verschil tussen arm en rijk benadrukt, kan eten ons ook verbinden. Bij elk heerlijk gerecht hoort een verhaal, een familie, een leven. Laten we het benoemen met de juiste woorden. Alles begint immers bij woorden en taal, zeker onderhuids racisme. Geen etnisch exotisme meer. We moeten het weten, nee we moeten het voelen.

We moeten weten dat de Nederlanders uit Suriname hun achternamen kregen van hun koloniale onderdrukkers op de vele suikerriet-, koffie- en cacaoplantages. We moeten weten dat onze fameuze specerijenhandel gepaard ging met vreselijke slachtingen door de Nederlandse koopvaardij onder aanvoering van mannen als Jan Pieterszoon Coen. We moeten weten en voelen dat onze piet nooit meer zwart kan zijn en dat onze banketletter gewoon Arabisch is. Alleen zo kunnen we ons als mensen verenigen en schijnbaar onoplosbare problemen overwinnen. We zijn één en iedereen telt.

Daarom vandaag een recept uit ‘Nosh’, een mooi nieuw kookboek van de bijzondere, sterke, rasoptimistische Amsterdamse Esther Erwteman. Over haar vegetarische, Joodse keuken. Met daarin een recept van een Palestijnse salade van maftoul (een grove soort couscous). Esther haalt haar maftoul ‘via een vriend uit Jenin, een Palestijnse stad op de westelijke Jordaanoever’. Met die paar simpele woorden duidt ze, legt ze uit en geeft ze een stem aan het enige wat belangrijk is: menselijkheid. Daar gaat eten over en daarom is eten inderdaad altijd politiek­­.

Ingrediënten voor maftoulsalade (voor 4 personen)

• 250 g maftoul (bij Midden-Oosterse winkel­­, of gebruik parelcouscous)

•1 gele ui

•1 tl seven spices (Midden-Oosterse winkel of supermarkt)

•1 grote gele paprika

•1 grote rode paprika

•5 el olijfolie

•3 el rodewijnazijn

•sap en rasp van 1 citroen

•3 el honing

•2 tl kaneel

•1 tl rode chilivlokken

•80 g platte peterselie

•60 g dille

•100 g pijnboompitten

Bereiding

Breng ruim water aan de kook in een pan. Snijd de ui fijn. Doe de ui in een vergiet, bedek met de maftoul, meng er seven spices en wat zout door en zet op de pan. Doe er een deksel op en stoom in 15 minuten gaar. Spoel daarna af met koud water. Verwijder steel en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in kleine stukjes. Verhit twee eetlepels olijfolie en bak de paprika’s acht minuten op hoog vuur.

Roer de rest van de olijfolie met de rodewijnazijn, citroensap en -rasp, honing, kaneel, chilivlokken en zout tot een dressing. Pluk de peterselie en hak de dille fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan. Meng de maftoul met de paprika, de dressing, de kruiden en de pijnboompitten. Breng verder op smaak met zout en peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden