null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Eggroll

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Afgelopen zaterdag sta ik bij de halte te wachten op de bus. Mijn aandacht gaat al snel naar de stationwagen die achter mij op de stoep staat. Luide muziek gonst uit de boxen om 11 uur in de ochtend. Achterin zitten drie kinderen luid mee te zingen en te deinen op de muziek. Uitgelaten en blij. Pa (neem ik aan) rent rond de auto: “Alles mee? Alle kinderen in de auto? Prut, wat vergeten…” en hij rent oververhit naar binnen om nog iets te pakken. Terwijl de enige volwassene weg is, doet het oudste kind een deur open en gaat op de stoep dansen. Met een glimlach aanschouw ik wat er gebeurt, maar helaas is daar mijn bus. Ik had enige vertraging niet erg gevonden om te kunnen zien wat hij vergeten was en hoe hij zou reageren bij het zien van het dansende kind buiten de auto. In de bus vraag ik me af waar ze naartoe gaan én wat ze mee hebben in de koelbox voor onderweg.

Enige tijd geleden zag ik een aflevering van Engelse tv-chef Nadiya Hussain waarin zij vertelde dat ze soms zo moe is dat ze geen tijd heeft om lang in de keuken te staan. Een van haar vaste lunchgerechten is eggrolls. Bij mij ging toen gelijk het licht aan; mijn versie van die eggroll heeft de weken daarna op de kaart gestaan in de lunchroom. Gebruik voor de vulling uw eigen voorkeur óf de restjes die u nog heeft: restje kip, gehakt, champignons, elke groente gaat goed met de roll. Houd u niet van kaas, laat deze dan weg; dit lunchgerechtje doet het ook prima zonder kaas. Voor alle oververhitte vaders en moeders in de auto op weg naar hun vakantiebestemming is deze eggroll makkelijk te maken, handig om mee te nemen en ongetwijfeld een heerlijke verrassing voor de kinderen.

Ingrediënten voor 1 eggroll

• 2 eieren
• peper en zout naar smaak
• snufje knoflookpoeder
• 1 eetlepel olie
• 1 theelepel bosui
• 25 gram taugé
• 10 gram jonge kaas
• 10 gram fijngesneden wortel
• 1 eetlepel gesneden en geblancheerde snijbonen
• 1 kleine tortillawrap
• handje ijsbergsla, fijngesneden
• 1 eetlepel chilisaus
• 1 eetlepel ketjap manis

Bereiding

Kluts de eieren met peper en zout en het knoflookpoeder. Verhit de olie in de koekenpan, giet de eieren in de pan en als de randen beginnen te bubbelen verlaagt u het vuur. Besprenkel het ei gelijkmatig met de bosui, taugé, kaas, fijngesneden wortel en snijbonen. Leg de tortillawrap op het ei-groenten mengsel en druk aan. Bak op laag vuur 30 seconden. Draai de tortilla om en bak nog 30 seconden. Het omdraaien van de tortilla doe ik met een andere koekenpan die ik erop leg en dan snel omdraaien en bakken op de andere kant.

Vermeng de chilisaus met de ketjap. Spreid de ijsbergsla over de roll en rol op. Serveer met de chili-ketjapsaus en zing uit volle borst: “…nog lange niet, nog lange niet”.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden