Beeld Mark van der Zouw

ReceptRund in bier

Eerst de stoof, dan het ontbijt

Lelijk weer vraagt om lelijk eten. Dus sta ik op zondagochtend, nog voor ik ontbeten heb, blokjes te snijden van een paar beauty’s van riblappen van slagerij De Wit in de Watergraafsmeer. 

Het is zo’n slager waar ik op een regenachtige zaterdag graag voor omfiets, zelfs als het eenvoudig vlees betreft. Zo vaak eet ik geen vlees, maar áls ik het eet, dan graag echt goed.

Dit mooie vlees moet een lekker lelijke runderstoofpot worden, zo een die gerust een uur of acht op een heel laag vlammetje mag sudderen. Dan is er een dikke, donkerbruine brij over, waarin het lijkt of de ­blokjes vlees van draadjes zijn gemaakt en alle smaken al jaren met elkaar getrouwd zijn. Vandaar dat ik mijn ontbijt nog even opschort. Eerst in mijn badjas al dat heerlijks aan het pruttelen krijgen, voordat ik aan mijn koffie, krantje en croissantje begin.

Dat duurt toch weer langer dan ik dacht. Ik ben nou eenmaal fanatiek aanhanger van zorgvuldig gebakken uien en die hebben echt de tijd nodig om het beste van zichzelf prijs te geven. Minstens een half uur duurt het voor ze zo’n mooie caramelkleur hebben en ze hun verborgen zoetheid prijs beginnen te geven. Ondertussen verzamel ik van alles uit mijn keuken dat me geschikt lijkt voor in de stoof. Ik vind een paar blikjes bier in de ijskast, wat takjes tijm, een paar ­wortels, wat overgebleven selderijstengels. En die scherpe Dijon erbij lijkt me ook wel wat.

Staat het spul gezellig te sudderen met de deksel op de pan, schuif ik voldaan aan mijn ontbijt. Ik heb zeker 4 à 8 uur de tijd om van mijn koffie, krantje en croissantje te genieten.

Rund in bier

Ingrediënten voor 6 à 8 personen

• 1,2 kg goede kwaliteit riblappen, in blokjes van 3 x 3 cm
• 3 el neutrale olie
• 50 g boter
• 4 uien, fijn gesnipperd
• 4 tenen knoflook, gehakt
• 5 wortels (± 200g), in kleine stukjes
• 4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
• 2 el tomatenpuree
• 1 el Dijon-mosterd
• 2 el bloem
• 2 blikjes bier
• 2 laurierbladen
• 10 zwarte peperkorrels, gekneusd
• 2 takjes tijm
• 2 tl Spaans paprikapoeder
• paar takjes platte peterselie

Bereiding

Bestrooi het vlees met zout. Verhit olie en boter in een grote pan en bak daarin het vlees in drie porties bruin. Schep het vlees eruit en zet apart. Doe uien en knoflook bij het bakvet en bak op laag vuur minstens een half uur mooi zacht en lichtbruin. Voeg wortel, bleekselderij, tomatenpuree en mosterd toe en bak 10 minuten mee.

Bestrooi ondertussen het vlees met bloem en doe in de pan. Giet het bier erop en voeg de laurierbladen, peperkorrels, tijm en paprikapoeder toe. Breng al roerend aan de kook en draai dan het vuur laag. Met deksel erop zeker 4 uur zacht laten sudderen. 

Breng op smaak met zout en peper. Garneer met fijngehakte peterselie. Je maakt er een maaltijd van door een half uur voor de maaltijd wat stukken aardappel en paprika toe te voegen en gaar te koken in het stoofvocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden