ReceptEenpansgemak voor een nazomeretentje

Eenpansgemak voor een nazomeretentje

Ingrediënten voor 4 personen:

• 4 gekonfijte eendenbouten
• 8 middelgrote, vastkokende aardappelen
• 2 grote, stevige peren
• 2 takjes tijm, liefst verse
• 400 gram gekookte kastanjes
• peper
• zout

Bereidingswijze 

Vroeger nam ik uit Frankrijk altijd (de inmiddels in Nederland ook verkrijgbare) grote, ronde blikken met gekonfijte eendenbouten mee. Heerlijk om in voorraad te hebben in geval van gasten, maar niet veel tijd. Een pot met geconserveerde, gare kastanjes van goede kwaliteit bespaart ook nogal wat kook- en pelwerk en maakt qua smaak weinig uit. De peren moeten rijp, maar nog stevig zijn, met andere woorden zeker niet overrijp.

Schil de aardappelen en spoel ze af, dep ze droog en snijd ze in dunne plakjes, maar niet door en door, zodat ze aan elkaar vast blijven zitten. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Was de peren en snijd ze in partjes (schil ze niet en laat de stukjes klokhuis zitten, dan blijven de partjes mooier in vorm).

Verhit de oven tot 200 ºC. Verwijder het grootste deel van het vet van de eendenbouten en leg ze in een ruime ovenschaal. Zet ze in de schaal een paar minuten in de oven om het resterende vet van de bouten te laten smelten.

Zet een vergiet in de ovenschaal, leg er de bouten in en laat ze even uitlekken. Zet de vergiet met de bouten dan afgedekt op een bord op een veilig plekje. Leg de aardappelen (met de ingekeepte kant naar boven) in het vet in de ovenschaal, bestrooi ze met peper en wat zout en besprenkel ze met een paar eetlepels van het gesmolten eendenvet uit de schaal. Zet de schaal met de aardappelen 20 minuten in de oven. Dit kunt u ook een paar uur van te voren doen. Ik zou dan alleen de peren nog niet snijden. Zorg er in dat geval ook voor dat de oven 20 minuten voordat u aan tafel wilt gaan weer op de goede temperatuur is (200 º).

Leg de partjes peer en de kastanjes rond de aardappelen in de ovenschaal en vlij er de eendenbouten op. Strooi er de blaadjes tijm over en zet de schaal nog 20 minuten in de oven. Denk, om in de nazomersfeer te blijven, aan een met plakjes wilde paddestoelen en veel peterselie gevulde paddestoelenbouillon vooraf. Ook een lekker, makkelijk, en snel te maken gerechtje. Recept volgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden