null Beeld

Koken metBas Robben

Eenpanner: filetlapjes met paprika-knoflookroomsaus

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

We worden bedonderd en dat wisten we stiekem al wel. Gehaktmixen van Lidl en Aldi bestaan voor het grootste gedeelte uit zout en de stoofmix voor runderlapjes van Maggi bestaat voor twee derde uit meel. De Consumentenbond sprak er eind vorig jaar schande van: ‘misleidend en ongezond’. Maar eerlijk is eerlijk, gerechten mislukken amper als je die zakjes gebruikt. Bijvoorbeeld omdat we zelf geneigd zijn om minder zout toe te voegen aan vrij vet gehakt. Of omdat we de kunst van de stoverij nooit echt in de vingers hebben gekregen. En de melange aan specerijen is vaak net zo harmonieus als een bosvruchtentheezakje. Prima, maar ook niet meer dan dat. Het zou dus best een mooi voornemen zijn om dit jaar met specerijen en niet met specerijenmixen te koken.

Dat brengt mij bij het meest georganiseerde plekje in mijn huis: de specerijenla. Tien kolommen breed, zes rijen lang, met op elke deksel geschreven wat erin zit. Ik dacht dat zestig kleine conservenpotjes wel genoeg zouden zijn, maar nu kwam een vriend terug van zijn Nederlandse lockdownontsnapping met paprikapoeders uit Boedapest aanzetten. En de Hongaren kénnen paprika als de beste: ze zijn er in wel acht varianten te vinden. Van brandweerwagenrood mild paprikapoeder (különleges) tot de pittigste met een roestbruine kleur (erős). Speur er de volgende keer eens naar wanneer u Boeda, Pest en de Donau bewondert. En maak er dan goulash mee, of paprikash. Of maak deze zeer eenvoudige romige ovenschotel die voor weinig afwas zorgt.

Ingrediënten

• 3 rode paprika’s
• 1 grote ui
• 8 varkensfiletlapjes (± 550 gram)
• 350 milliliter slagroom
• 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
• 2 eetlepels mild paprikapoeder
• 2 tenen knoflook, geraspt
• mespuntje cayennepeper
• 2 theelepels zout
• klein bosje platte peterselie
• gestoomde rijst voor erbij

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden/160 graden hetelucht. Pak een braadslede of ovengeschikte pan (ik gebruik een lage gietijzeren pan van 25 cm doorsnede). Snijd de paprika’s in repen van 1 cm. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in halve ringen van ½ cm. Leg de paprika’s en uien onder in de pan. Schik de filetlapjes hier in een cirkel dakpansgewijs bovenop.

Meng in een maatbeker de slagroom met de tomatenpuree, het paprikapoeder, de geraspte knoflook, de cayennepeper en het zout. De hoeveelheid zout staat juist vermeld, want het moet veel vet op smaak brengen. Klop dat even goed door. Schenk dit over het vlees heen en schuif de pan in de oven. Bak deze 25 tot 30 minuten tot het vlees gaar is. Check even of je na 20 minuten de pan moet afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat het vlees verbrandt. Neem de pan daarna uit de oven en laat hem 5 minuten staan.

Pluk de blaadjes van de peterselie en hak deze grof. Strooi eroverheen en serveer de paprikaschotel met gestoomde rijst.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden