null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Een tortilla die wellicht geen tortilla meer is, maar wat zou het

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Een ei, zo voedzaam: aminozuren, linolzuur, mineralen, vitaminen. En haast altijd in huis. Als je aan de combinatie van mediterraan en ei denkt, kom je al snel uit bij tortilla.

En als er nu iets is wat ons nooit heeft kunnen bekoren, dan is het wel tortilla. Niet dat we het niet geprobeerd hebben, integendeel! Zelfs in de meest geëigende plaats daarvoor, San Sebastian in Baskenland, turend over de wel zeer woest golvende – daar overigens niet mediterrane – zee. Ook dat mocht niet baten. Zo’n tortilla had best potentie, maar de bite ontbrak, het was ons te wee.

Aldus ontstond onze tortilla met raapsteeltjes, voorjaarsgroente bij uitstek. Plus iets hartigs, dat werd taleggio (Noord-Italiaanse, goed smeltbare kaas). Het eindresultaat mag wellicht niet meer tortilla heten, maar wat zou dat.

Even terug naar het ei. In een ei, en dan vooral in de dooier, zit cholesterol. Maar net als vet kent cholesterol twee soorten. Ons bloed bevat goed cholesterol, HDL (de H van ‘hero’), en een slechte variant, LDL (‘loser’). Van die laatste slibben je aderen dicht. De verhouding tussen beide varianten is belangrijk. Nu blijkt dat het cholesterol in een ei de verhouding tussen ons HDL en LDL nauwelijks negatief beïnvloedt. En dat is waar het om gaat.

Verder is een ei een geweldig voedzaam ding, ook in de zin dat het snel een voldaan gevoel geeft. Dankzij die laatste eigenschap is het een dankbaar ingrediënt voor degenen onder ons die aan de lijn doen. De motor snort lang op een ei! En al helemaal op deze tortilla.

Tortilla met raapsteeltjes en taleggio

• 1 grote aardappel (250 gram)
• 5 eieren
• 2 grote uien
• bakolie
• 1 bosje raapstelen (1 handje)
• 100 gram taleggio (of andere goed smeltende kaas)
• peper, zout en cayennepeper

Bereiding

Snij de uien in heel dunne ringen en bak die aan in olie. Zet het vuur zacht en laat de ringen ongeveer een half uur smoren. Daar worden ze heerlijk van. Bak ondertussen in een andere pan de in schijfjes gesneden aardappel. De bedoeling is dat ze gaar worden maar ook een beetje bakken (niet zwart laten worden). Officieel hoort dat niet in een tortilla, maar wij vinden dat juist lekkerder, voor wat extra bite.

Was de raapsteeltjes grondig in koud water. Snij ze in stukjes en dep ze droog.

Klop de eieren. Voeg peper, zout en cayennepeper toe. Laat zowel de uienringen als de aardappels goed uitlekken en meng ze dan door de opgeklopte eieren. Tot slot één hand van de raapsteeltjes.

Vet een koekenpan goed in, ook de opstaande rand. Giet het eierdeksel in de pan en bak de tortilla met een deksel op de pan op niet al te hoog vuur, een minuut of acht. Daarna moet-ie worden omgedraaid. Dat is best lastig, maar geen man overboord als het ding breekt. Het draaien gaat het beste met een bord en een spaan: de tortilla eerst voorzichtig op een bord laten glijden, spaan erop (niet uw hand, dat geeft brandwonden) en dan op z’n kop weer de pan in. De raapsteeltjes werken trouwens als een leuk bindmiddel.

Beleg de schijf met reepjes taleggio, zet het vuur nog iets lager en met een deksel op de pan is de opgepepte tortilla na een minuut of drie klaar.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden