null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

ReceptPasta alla Norma di Antonio

Een smakelijk Siciliaans kerstdrama

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Ik wilde het eigenlijk hebben over kersttradities op Sicilië. En dus belde ik mijn geweldige vriendin Roberta, die ik ooit ontmoette op een dol­dwaas couscousfestival op het eiland. Maar dit werd toch een ander verhaal: zoals het leven. Want nu bestiert Roberta met echtgenoot A. een restaurant in het zuiden van Sicilië. Hij is de chef, zij is de rest. Naast dat ze ook nog prachtige (kook)boeken schrijft.

Ro is een figuur apart, uniek in haar zijn. Haar haarkleur varieert met haar bui. Soms spreken we elkaar maanden niet, maar we gaan altijd weer verder alsof het gisteren was. ‘Come stai Ro, how are you?’, vroeg ik haar. Ro, die Italiaanse scheldwoorden als ‘cazzo’ en ‘porca putana’ uit haar mond laat rollen alsof het muziek is, meldde me fijntjes dat het ‘very bad’ was. Het was tijd om A. te verlaten, zei ze met gevoel voor dramatiek.

Toen kwam ik in een verhaal als een filmscenario terecht, in plaats van eentje over Kerst en eten. Want hij had het volgens haar aangelegd met de stagiaire in de keuken, veel jonger dan hij, en ontkende alles. En dat in een minuscuul dorp waar de muren oren hebben.

Dus vertrok Ro even naar haar andere huis in een olijfboomgaard op veertig kilometer afstand. Je ziet het wel voor je, die film. Maar los van het onstuimige leven is er niets mis met A.’s keuken, die de mooie naam ‘Het advies van Sicilië’ draagt: ‘Il Consiglio di Sicilia’. Hij kookt Siciliaans fantastisch.

Daarom maken we vandaag gewoon ‘zijn’ klassieke pasta van Sicilië: pasta alla Norma. Lijkt simpel, maar schijn bedriegt. Ro stuurde me vandaag een uitgebreide instructie per voicemessage.

Het bericht eindigde geniaal: diezelfde avond hadden ze uitgebreid geruzied, gepraat en gehuild. A. moest ook huilen. Voor Ro het authentieke bewijs van liefde. Kerst op Sicilië dus: con amore.

Pasta alla Norma di Antonio

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 1 grote aubergine
• Siciliaanse olijfolie van de beste ­kwaliteit
• 150 g fijne durum semolina (Italiaans merk) of kant en klare cavati pasta (Italiaanse deli)
• 2 teentjes knoflook
• 1 blik datterinotomaatjes (400 g)
• 1 bosje basilicum
• gezouten ricotta (te koop bij een goeie Italiaanse deli of kaaswinkel)

Bereiding

De kwaliteit van de olijfolie is heel belangrijk, dus doe je best, en haal dan ook gelijk die datterino (ovale trostomaatjes) in blik, en gezouten ricotta.

Snijd de aubergine in dikke plakken en bak die in olijfolie goudbruin aan beide kanten. Maak de cavati pasta: meng de fijne semolina met 75 ml water en wat zout, voeg daarna eventueel nog een scheutje water toe en kneed tot je een soepel, samenhangend deeg krijgt. Rol uit, snijd in repen, en snijd die weer in de breedte in kleine reepjes. Leg elk reepje voor je, en duw het met drie vingers van je af en naar je toe: zie hoe je dat doet op Pasta Grannies Sicilian Cavati op YouTube! Kook de pasta in licht gezouten water beetgaar. Snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie, bak de knoflook tot goudbruin, en voeg op precies dat moment het blik datterinotomaat toe. Laat op laag vuur 10-15 min. zachtjes borrelen: con amore. Voeg vlak voor het einde de blaadjes basilicum toe. Schep de saus door de pasta, leg de aubergine erop, bestrooi met geraspte gezouten ricotta en besprenkel met nog wat olijfolie. Brava!

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden