null Beeld
Beeld

Koken metCharlotte Kleyn

Een simpel pastagerecht met fetauit Finland dat viraal ging

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

De fetaverkoop in Finland steeg met 300 procent nadat receptenblogster Jenni Häyrinen haar recept voor uunifetapasta – fetapasta uit de oven – in 2019 online had gezet. De originele blogpost is volgens haar inmiddels ruim 2,7 miljoen keer bekeken, terwijl de gehele Finse bevolking 5,5 miljoen inwoners telt. De pasta is inmiddels namelijk internationaal viraal gegaan op social media als TikTok en Instagram. Ook op veel Nederlandse accounts en websites zag ik het recept de laatste weken langskomen.

De uunifetapasta is zeer simpel en spreekt waarschijnlijk daarom zoveel kokers aan. Je doet een blok feta met wat gesneden rode peper, veel kerstomaatjes en een paar gepelde knoflooktenen in een ovenschaal en overgiet het geheel royaal met olijfolie. Na een halfuur baktijd in de oven roer je de boel los en meng je de saus met gekookte pasta en wat basilicumblaadjes.

Heel origineel? Mwa, pasta, tomaat en kaas uit de oven is natuurlijk een klassieke formule. Daarbij lijkt deze versie behoorlijk veel op het Griekse feta psiti: feta met tomaat en peper uit de oven, dat je met brood eet in plaats van pasta. Toch is Jenni’s pasta een fijn en snel receptje voor door de week, en goed aan te passen naar eigen smaak of met wat er in huis is. Zo nam ik gedroogde chilivlokken en oregano, en ook de erwtjes die ik nog in de vriezer had liggen, pasten er goed bij.

Ingrediënten

• 1 blok Griekse feta (200 gram)
• 400 gram kerstomaatjes
• 3 tenen knoflook, gepeld
• flinke snuf gedroogde chilivlokken
• 2 theelepels gedroogde oregano
• 5 eetlepels olijfolie
• 400 gram korte pasta
• 200 gram diepvrieserwtjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de feta in het midden van een ovenschaal en verdeel de tomaatjes en knoflook eromheen. Meng wat zout door de tomaatjes. Strooi de chilivlokken en oregano over de kaas en giet de olijfolie over de hele schaal. Zet 20 minuten in de oven, doe dan de erwtjes in de schaal en zet nog 10 minuten in de oven.

Kook ondertussen de pasta in ruim gezouten water beetgaar. Giet af, maar bewaar een kopje kookwater.

Roer de feta los met de tomaatjes en meng er de pasta door met eventueel een scheutje kookwater als de boel te droog is. Serveer direct.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden