Recept Janny de Moor

Een Scandinavisch haringmaal

Beeld Colourbox

Ingrediënten voor twee personen

• beboterde lage ovenschotel, inhoud circa 1 l.
• 4 eetl. boter
• 1 gesnipperde ui
• 4 flinke vastkokende aardappels
• peper, zout
• 1 afgestr. eetl. tarwebloem
• 150 ml melk
• 2 maatjesharingen
• 2 theel. karwijzaad
• 250 g wijnzuurkool
• dillegroen

Haring met aardappels. Een gewilde combinatie in Noord-Europa, al moeten ze daar hun bremzoute haring een tijdje weken. Het eerste waaraan je vroeger in Noorwegen dacht als je ging koken: aardappels. Het kan verkeren, want ondanks de voedselschaarste in de achttiende eeuw moesten ze daar niets hebben van de aardappel. Destijds was het land onderdeel van het Deens-Noorse koninkrijk. Deense predikanten waren ooit uitgezonden naar Noorwegen om er het Lutherse evangelie te brengen, later ook inentingen tegen de pokken en het propageren van de aardappelteelt. Dat laatste deden ze voor in hun prestegård (priestertuin). Dominee P.H. Hertzberg schreef er een dik boek over in 1774. Echte alleskunners, die predikanten van toen!

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 225 graden C. Twee eetlepels boter smelten in een koekepan. De gesnipperde ui, op een eetlepel na, lichtbruin bakken. Geschilde aardappels in kleine blokjes met wat peper en zout toegedekt 10 minuten bakken. Geregeld omschudden.

Intussen boter smelten in een kleine pan. De achtergehouden uiesnippers glazig bakken. Bloem erbij roeren en als je geen wit meer ziet, langzaamaan de melk. Roerend laten pruttelen tot een gladde saus. Peper en zout.

De haringen overdwars in reepjes snijden. Mengen met ui-aardappels en karwijzaad. De helft ervan in de schotel leggen. Daarop een laag licht uitgeknepen zuurkool. Bedekken met de rest van het haringmengsel. De saus over de bovenkant verdelen.

Half uur bakken midden in de oven of tot de bovenkant licht kleurt. Garneren met dillegroen.

Menusuggestie 

Vooraf: gemarineerde biet met bieslook op bordjes. Daarop roze garnalen en een dotje mayonaise met mierikswortel. Met licht roggebrood.

Na: rijstebrij met frambozenjam: 50 gram voorgekookte dessertrijst met 250 milliliter melk 14 minuten toegedekt koken, af en toe roeren. Overbrengen in twee schaaltjes. Bovenop frambozenjam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden