ReceptGeroerbakte komkommer

Een Rolex in de zak met afhaalchinees

Amsterdam - 2019-12-19 - Smulpaap - in beeld Fow Ping . SITE Fow Pyng Hu koken, alleen voor bij kookrubriek, komt uit ParoolBeeld Jakob Van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles ertussenin.

Op dit moment zit ik in ­Japan, ik heb besloten wat langer te blijven. Als illegaal. Japan heeft deze maand slechts enkele dozijnen buitenlanders toegelaten. Europeanen lijken kansloos, dus ik waag het niet een ­uitstapje te maken.

Mijn vader kon er ook wat van. Op zijn reis naar Nederland zat hij eerst ondergedoken in Hongkong, daarna werd hij op een bootje naar Macau gezet. Het fijne ervan is me even ontgaan. Als ik terug ben, is dat het eerste wat ik hem ga vragen.

Wat me wel goed is bijgebleven, is zijn speelfilmwaardige verhaal over hoe hij mijn moeder naar Nederland heeft gehaald.

Het was 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. China was een gesloten land, het was niet mogelijk zomaar het land uit te reizen. Mijn vader woonde al enkele jaren in Nederland en bedacht een listig plan om zijn vrouw en dochtertje – mijn moeder en zus – naar Nederland te halen. Met een journalistenvisum mocht mijn moeder voor de Wereldtentoonstelling naar Brussel komen. Maar dan was ze nog niet in Nederland. Ook onze grenzen werden in die tijd streng bewaakt.

Mijn vader runde een Chinees restaurant in Dordrecht. Een politiechef kwam er vaak afhalen, zakken vol, maar hij hoefde niets te betalen. Op een dag had mijn vader een Rolex in zijn bestelling meeverpakt. Enkele dagen daarna vroeg hij de politiechef om raad: hoe kreeg hij zijn vrouw en dochter de grens over? De agent dacht mee; hij zou met zijn auto mijn moeder ophalen. Zijn eigen vrouw ging mee om het gezelschap zo min mogelijk te laten opvallen.

Het was spannend aan de grens. De agent voerde het woord en het pakte goed uit. Hij had het gezin herenigd.

Daarna hielp hij mijn moeder aan een verblijfsvergunning. Ook kwam hij nog enkele keren afhalen. Maar opeens was hij met de noorderzon vertrokken, volgens het ­politiebureau vermoedelijk naar Canada. Zou hij, als hij daar aan Lake Ontario stond en op zijn Rolex keek, terugdenken aan mijn vader? Zou hij snakken naar die zakken vol afhaalchinees?

Recept: geroerbakte komkommer

• 1 komkommer
• 100 g gehakt (rund, varken of kip)
• 2 el bakolie
• 1 teen knoflook, fijngesneden
• stukje gember (zo groot als een ­knoflookteen), fijngesneden
• ½ tl chilipepervlokken (of fijngesneden vers)
• 2 el Chinese kookwijn of sherry
• 1 tl suiker
• 1 el sojasaus
• ½ tl maïszetmeel gemengd met 3 el water

Bereiding

Het is ongewoon om komkommers te koken, maar we kennen het uit de tjaptjoi van de Chinees. Eigenlijk koken Chinezen het liefst alles, koud eten vinden ze raar. Toen ik in de jaren tachtig in China was, kookten ze zelfs mijn cola voordat ze het serveerden.

Gekookte komkommer wordt fluweelzacht. Doe een eetlepel bakolie in een wok of koekenpan, bak het gehakt rustig gaar, voeg de chili toe, breng op smaak met sojasaus en zet apart. Schil de komkommer over de lengte voor de helft om en om in banen, zodat je strepen krijgt. Snijd ’m nu over de lengte door de helft. Haal met een lepel de zaadlijsten weg. Snijd in diagonale plakken van een centimeter.

Bak gember en knoflook in wat bakolie. Doe de komkommer erbij en roer om. Voeg kookwijn, een scheutje sojasaus en suiker toe. Zodra de komkommer glazig ziet, het gehakt en maïszetmeel toevoegen en eventueel wat extra sojasaus. Even goed omroeren tot het zetmeel alles bindt.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden