Koken metKarin Luiten

Een recept voor gaffelkakor in grammen, niet zoals die gekke Zweden doen in liters

Na mijn schooldiploma wilde ik dolgraag een jaartje naar Zweden. Logeren bij een gezin, de taal leren en daar je laatste middelbare-schooljaar nog eens dunnetjes overdoen. U heeft vast weleens gehoord van een jaartje highschool in Amerika, maar dat kan dus ook in andere landen. Waarom Zweden? Omdat ik de taal zo grappig vond klinken, herinner ik mij vaag, maar hoezo dan? Ik was nog nooit in Zweden geweest, op tv was het nog volop de tijd van ‘Derrick’ en ‘Der Alte’, niet van Scandithrillers en ik kende niemand die Zweeds sprak. Hooguit Abba, maar die zongen in het Engels. Maakt niet uit, mijn ouders vonden het goed, dus er werden formulieren ingevuld en na maanden kwam eindelijk het verlossende bericht: mijn dossier was naar Finland gestuurd, want in Zweden was geen plek. Dat vond ik geen optie, dus ging het hele feest niet door en vertrok ik uit arren moede, je moet toch wat, als au pair naar Franstalig Zwitserland. Waarna ik uiteindelijk Frans ging studeren, ongeneeslijk francofiel werd, de man van mijn leven ontmoette in Parijs en zelfs een Frans kookboek schreef. Ik wil maar zeggen: het had allemaal heel anders kunnen lopen.

Maar dat Zweeds, dat blijf ik een grappige taal vinden. Laatst was ik in Småland (Zuid-Zweden) waar ik na aankomst meteen met mijn neus in een fika (koffiepauze-met-iets-lekkers) viel.

Vooral de gaffelkakor waren verrukkelijk, vorkkoekjes, zo genoemd naar het kenmerkende patroon van de tanden van een vork. Behulpzaam schreef de kok ter plekke het recept voor me op, in het Zweeds. Vetemjöl is tarwebloem, smör is boter, ägg is ei – nee joh, daar kwam ik wel uit. Thuis zag ik pas dat de maten niet in grammen waren maar in liters. 4 deciliter suiker? Na een noodkreet op Facebook kreeg ik legio praktische tips, die grappige Zweden meten alles inderdaad met een maatbeker. Ik heb het recept voor u aangepast, zowel wat betreft grammen als hoeveelheden. Zweden bakken namelijk bij voorkeur voor een weeshuis. Evengoed bakt u hiermee een lekker grote bakplaat vol.

Zelf maken? Nodig voor circa 30 stuks:

•  300 g bloem
•  200 g boter (kamertemperatuur)
•  150 g suiker
•  ½ losgeklopt ei
•  6 kardemompeulen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Stamp de inhoud van de kardemompeulen tot poeder. Doe met bloem, boter, suiker, 2 eetlepels ei in een kom. Meng eerst met een vork door elkaar tot de boel samenhangt in grove kruimels, kneed dan met de hand kort tot een soepele deegbal, met eventueel een lepel extra ei als het echt niet wil pakken. Rol er 30 balletjes van, formaat kleine walnoot. Leg iets uit elkaar (ze rijzen!) op een met bakpapier beklede bakplaat en duw plat met de tanden van een vork. Bak ze in ± 10-15 minuten heel lichtgekleurd. Het verschilt nogal per formaat en per oven, dus hou ze goed in de gaten.

Tips

• De kardemom hoort er officieel niet in, maar zit wel in zo’n beetje al het andere Zweedse gebak, en omdat ik persoonlijk heel erg kardemomfan ben, heb ik het er maar gewoon bij gedaan. Een theelepel kant-en-klaar kardemompoeder kan ook, maar dat wordt snel muffig; even zelf peulen stampen geeft het meeste aroma.

• Variatietip: voeg 60 g in stukjes gehakte pure chocola toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden