ReceptBolani

Een ramadansnack uit het land van de wilde abrikozen

Merijn TolBeeld Oof Verschuren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Ik ben op zoek naar onbekende ramadangerechten. Omdat dat leuk en vooral lekker is. Niet omdat ik religieus ben, maar omdat ik houd van tradities die ons verbinden. Daar hebben we nu wel behoefte aan. En ook omdat ik denk dat het gezellig is als we de ramadan, hoewel het een vastenmaand is, gewoon gaan associëren met veel en heel lekker eten. Dat doen we met Kerst tegenwoordig toch ook? Nou, voilà. En natuurlijk omdat ik mijn hart en ziel al meer dan een decennium heb verpand aan het mediterrane en het Arabische deel van deze wereld. Omdat ik daar nog steeds zo veel heerlijks ontdek. Want man, man, wat is het eten er zalig.

Zoals zo vaak kwam ik er weer eens achter dat de grenzen zoals die in mijn hoofd ­lopen, veel te beperkt zijn. Er is een heel groot gebied dat grofweg vanaf Turkije, via Iran en Georgië doorloopt naar Rusland en China. Een gebied waar ze inderdaad de islam hoog in het vaandel hebben staan. Een heerlijke mix van Ottomaanse, Arabische en Russische gerechten domineert er de keuken en zorgt er voor feestelijke tafels.

Alsof de hemel is neergedaald op je tong

Vorige week waren we in Tadzjikistan. Nu gaan we naar het land van de wilde abrikozen, Afghanistan. Ze worden in ‘With our hands’, het bijzondere boek van Frederik van Oudenhoven en Jamila Haider over de eetcultuur in het Pamirgebergte in Afghanistan en Tadzjikistan, net als moerbeien het fruit uit het paradijs genoemd. Terecht: het smaakt alsof de hemel is neergedaald op je tong. Dat boek is trouwens een waanzinnige aanrader.

Vandaag dus een ramadansnack uit het land van de wilde abrikozen en nog veel meer heerlijks. Ultradun gefrituurd plat brood, bijna als een flensje, met daartussen een puree van aardappel met lente-ui, prei, koriander en kurkuma en erbij een romige dille-mintyoghurt. Het hapje heeft een naam waarmee het zomaar een nieuwe hipstersnack kan worden: bolani!

Ingrediënten (voor 4 personen):

• 300 g bloem
• 2 el olijfolie
• ca. 150 ml water
• 2 middelgrote aardappels
• 2 à 3 lente-uitjes
• 1 dunne prei
• 1 bosje koriander
• 1 el kurkuma
• 1 el korianderzaad
• zonnebloemolie om te bakken
• ½ bosje dille
• 1 el gedroogde munt
• 200 ml Turkse of Griekse yoghurt

Bereiding:

Meng de bloem met de olijfolie, wat zout en het water en kneed tien minuten tot een soepel deeg. Laat rusten onder een theedoek.

Kook de aardappel in gezouten water gaar. Snijd intussen het groen en het wit van de lente-ui fijn. Snijd ook het wit van de prei en de koriander fijn. Pel de aardappel en stamp deze fijn met de lente-ui, prei, koriander en kurkuma. Stamp het korianderzaad fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout en een scheutje olijfolie.

Verdeel het deeg in kleine bolletjes en rol ze op een licht bebloemd werkvlak heel dun uit. Schep circa 1 à 2 eetlepels vulling op een helft van de uitgerolde broodjes, spreid uit in een dunne laag en klap het deeg dubbel. Herhaal dit tot alles op is.

Verhit een scheutje olie in een koekepan en bak de bolani goudbruin aan beide kanten.

Snijd de dille fijn en roer met de munt door de yoghurt, breng op smaak met wat zout. Eet de bolani met de yoghurtdip erbij.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden