DrinkenSaison Dupont

Een klassieker, een oer-saison

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een zonnig, hooiig bier.

Saison Dupont
hopt.nl
€ 1,79

Voor ik – juist nu! – een niet-lokaal biertje aan ga prijzen, wil ik graag even aangetekend hebben dat ik de afgelopen tijd mijn locals helemaal het leplazarus heb gesupport. Terwijl ik dit schrijf, kijk ik aan tegen de quarantaine-verrassingsplant van de lokale tuinwinkel die mijn keukentafel siert. De kinderen kauwen cupcakes van de lokale cupcakeboer weg, die normaal het huis zeker niet binnen waren gekomen op een doordeweekse dag.

Bij al dat bewuste, maar ingeperkte leven krijg ik weleens last van Fernweh. Niet eens naar zo heel ver weg, maar gewoon naar een Belgisch biertje. Een Saison Dupont, in dit geval. Nu de lente zich nadrukkelijk aandient, voelen de stouts en de dubbels waar ik de winter op ben doorgekomen steeds misplaatster, en groeit het verlangen naar een saison.

Het is een licht, zonnig en hooiig bier, oorspronkelijk uit de Belgische provincie ­Henegouwen, dat ­tijdens de oogst geschonken werd aan seizoensarbeiders – vandaar de naam.

Een lokale bierwinkel heb ik niet, dus toog ik naar onze AH, waar lokale bieren ook flink in opmars zijn. Er waren allerlei saisons te koop van Nederlandse brouwers, want de afgelopen jaren is die stijl heel populair. Er zitten echt goede tussen – zo is Mannenliefde van Oedipus een moderne klassieker aan het worden. Maar de Saison Dupont was uit het assortiment gehaald.

En dat is toch jammer, want dat is de oer-saison, de gouden standaard waar je andere pogingen om iets in die stijl te brouwen aan afmeet. Net als Westmalle en Weihenstephaner dat voor tripels en weizen zijn. Zo’n klassieker zou niet om ruimte in het schap moeten concurreren met de vele navolgers. Maar u kunt hem natuurlijk wel een vast plekje in uw koelkast geven.

Kokerellen met bier

De Britse bierspecialist Melissa Cole is een groot liefhebber van Belgische en Nederlandse biertjes, daarom geeft ze die in dit boek extra veel aandacht. In de hoofdstukken ‘So simple’, ‘Some effort’ en ‘Show off’ geeft Cole veelzijdige recepten, leuke weetjes en informatie over de te gebruiken biersoorten.

‘Bier in de keuken’, uitgeverij Spectrum, € 24,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden