DrinkenEisbock

Een ijskoude, zware jongen

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week een Eisbock.

Een beetje warmte van binnen, daar snakken veel mensen naar, tijdens deze grijze januaridagen. En als je die innerlijke warmte uit een biertje wilt halen – wij van de drankcolumn moedigen niets aan, maar oordelen ook niet – dan moet je het paradoxaal genoeg juist extreem afkoelen. Zo krijg je een ‘Eisbock’.

Een Eisbock ontleent zijn hoge alcoholpercentage namelijk aan ‘vriesdestillatie’. De legende wil dat dat proces per toeval uitgevonden is, ruim honderd jaar geleden, op een koude winternacht ergens in Duitsland. Een werknemer van een brouwerij had een vat bier buiten in de strenge vorst laten staan, waardoor het deels bevroren raakte. Doordat alcohol er langer over doet om te bevriezen dan de andere bestanddelen, had het deel van het bier dat nog niet bevroren was een veel hoger alcoholpercentage.

Je kunt het proces in principe steeds herhalen, voor steeds hogere percentages. Sommige brouwers doen dat ook, met krankzinnige bieren als gevolg. De Schotse brouwerij Brewmeister heeft het wedstrijdje ‘wie brouwt de sterkste’ vooralsnog gewonnen: hun ‘Snake Venom’ verslaat met ruim 67 procent alcohol menige rum of absint. Dat leek ons eerlijk gezegd toch meer iets om op koude dagen je voorruit mee schoon te maken, dus voor deze rubriek trokken we een van de gangbaardere Eisbocks uit Duitsland open. De Aventinus Eisbock geldt als een bierklassieker, en is met 12 procent nog steeds een zware jongen. Maar lekker, en verwarmend, en een heel zacht, donker smaakpalet. Iets medicinaals menen we ook te proeven, maar het overheerst niet.

Wie toch benieuwd is naar de extremere Eisbocks: het mooie van vriesdestillatie is dat er geen ingewikkelde installatie voor nodig is. Je kunt het alcoholpercentage van een biertje met behulp van twee petflessen gewoon in je eigen vriezer omhoog hobbyen.

Aventinus Eisbock
beerwulf.com
€ 2,99 (0,33 l)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden