Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

KokenPittige pompoen

Een drama met pompoen

Iedere week verwondert Samuel Levie zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten.

Afgelopen week zullen er wereldwijd weer flink wat pompoenen zijn versneden tot lampionnen. Die Halloweentraditie is ontleend aan een Ierse mythe over Stingy (gierige) Jack, die de duivel meerdere keren in de maling nam. Toen hij overleed liet God hem niet toe in de hemel en de duivel wilde zijn plaaggeest ook niet in de hel hebben. Wel kreeg hij van de duivel een brandend kooltje. Deze plaatste hij in een koolraap, waarmee hij over de aarde dwaalde.

De lampion werd het symbool van een Iers volksfeest en toen de Ieren naar Amerika trokken, werd hun feest geïntegreerd in Halloween. Vervolgens waren er geen koolrapen, maar wel pompoenen die als lampionnen dienden. Lang verhaal kort: de pompoen heeft zijn populariteit deels te danken aan de koolraap.

Er zijn waanzinnig veel verschillende soorten pompoen en de pompoen behoort weer tot de nog grotere familie waartoe ook kalebassen en komkommers behoren. De grootste pompoenen kunnen tot wel zeventig kilo wegen en een doorsnee hebben van een meter.

Er bestaat een horrorverhaal over een reuzenpompoen dat in de horeca nog altijd wordt doorverteld. Mijn vriend Karel Goudsblom, die nu bekend is door zijn fantastische bakkerij in het Noordhollandse Zwanenburg, nam ooit zo’n reuzenpompoen mee naar het restaurant waar hij in die tijd werkte. De pompoen stond daar wekenlang als een pronkstuk in de zaak. Wat niemand doorhad was dat de vloerverwarming langzaam maar zeker de pompoen aan het garen was. Als een soort doorligplek rotte de pompoen van binnen weg, tot het hele gevaarte het begaf. Het zuur stinkende vruchtvlees spatte uit elkaar en de tent moest grondig worden gereinigd. De les hieruit is, denk ik, dat je niet al te lang naar een pompoen moet kijken, maar er gewoon lekker mee moet koken.

Recept: Pittige pompoen

• 3 tenen knoflook

• olijfolie

• 1 flespompoen

• blikje chipotle en adobo (bij de toko)

• 125 g crème fraîche

• handje amandelen

• bosje koriander

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Doe de tenen knoflook in een klein pannetje en zet ze net onder olie op laag vuur. Laat ze een minuut of tien langzaam garen. Zorg ervoor dat ze niet bruin worden. Schil de flespompoen met een dunschiller, verwijder de pitjes met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Maak de pompoen aan met wat olie en een flinke snuf zout en zet ruim een half uur in de oven. Rooster de amandelen tien minuten mee. Verwarm de crème fraîche een beetje in een pan en meng er met een staafmixer 1 eetlepel van de chipotle en de tenen knoflook doorheen. Maak de gare pompoen aan met de crème fraîche. Hak de geroosterde amandelen fijn en snijd de koriander grof. Verdeel de pompoen over de bordjes, strooi er wat amandelen overheen en maak af met koriander.

Eet als voorgerecht of met brood voor de lunch.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden