null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Een bijna alcoholvrije mocktail

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Vandaag zijn we zo onbescheiden u een succesverhaal vertellen, dat onze voedingstheorieën staaft. U weet dat we een boek over cholesterol hebben geschreven. Wat we er niet bij vertelden is dat een van ons, zij die wat Bourgondischer is ingesteld dan de andere, Janine dus, een paar maanden geleden na jaren van prachtige cholesterolwaardes ineens een sterk verhoogd ldl bleek te hebben. Met de L van loser, het slechte cholesterol dus, de silent killer. Het goede cholesterol was even hoog als altijd. Dat leek ons geen geweldige reclame voor ons boek, haha.

Nu was de voorlaatste keer dat haar cholesterolwaardes werden bepaald al een jaar of vier geleden. De coronacrisis zat tussen de twee momentopnames. Het waren wel overgangsjaren. Dit dient u helaas op te vatten in de zin van de vrouwelijke overgang. Zoals we in ons cholesterolboek schrijven lopen vrouwen in de overgang een groot risico dat hun slechte cholesterol rap toeneemt. Waarvan akte, dus.

Nu mag u er gevoeglijk van uitgaan dat de vrouw in kwestie wel gezond eet, hè. Maar ze vindt een glas wijn daar best lekker bij. Van die wijn kreeg ze zoete trek, waaraan ze regelmatig toegaf. Wat opnieuw niet zo fantastisch is. Nadat haar cholesterol een paar maanden geleden was gemeten en ze van de schrik was bekomen, vond ze het de hoogste tijd om de tamelijk vicieuze cirkel te doorbreken. En jawel: in acht weken met heel weinig alcohol en daardoor stukken minder suikerbehoefte daalde haar slechte cholesterol naar een aanvaardbaar niveau. Hoe mooi is dat! Waarmee we maar even willen aangeven dat je met het veranderen van leefstijl veel resultaat kan behalen. En dat het echt wel belangrijk is om op te letten hoeveel alcoholeenheden je per week consumeert.

Janine ontdekte al snel een prima rode martini 0.0 (netto 0.5, maar vooruit). Met onder meer bergamot als ingrediënt, lekker pittig, waardoor je de alcohol niet mist. Ze fabriceerde er een waarlijk lekkere mocktail mee.

Ingrediënten voor 1 mocktail

• 1 borrelglaasje Martini Vibrante
• 1/2 passievrucht
• sap van 1 sinaasappel
• 1 tl sinaasappelmarmelade
• ijsblokjes

Bereiding

Bijna-alcoholvrije martini is er in drie smaken. Wij namen de variant met de bijzondere vrucht bergamot: een vrij bittere citrusvrucht die je praktisch alleen in Zuid-Italië vindt. De olie wordt onder meer gebruikt voor de productie van earlgreythee en parfums.

Eerder dit jaar was het de tijd van de bittere sinaasappels, waar Janine een sapje van had getrokken. Die bittere zijn er nu niet, dus moet het anders. Kook het gezeefde sap van een sinaasappel samen met de marmelade in en laat het afkoelen.

Neem uw mooiste cocktailglas. Schenk er een borrelglaasje van de betreffende martini in. Halveer een passievrucht en roer het vruchtvlees door de martini. Voeg er het sinaasappelsap aan toe en flink wat ijsblokjes. Een halve sinaasappelschijf of een -schil op de rand van het glas maakt het drankje extra feestelijk.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden