KokenXian Bing (hartige pannekoek)

Dwaas optimisme en een jeugdherinnering

Fow Pyng HuBeeld Jakob van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Liever zou ik het drukke winkel­gebied in deze tijd mijden, maar ik moest specifieke boodschappen doen voor de komende week. Ik ben nog in Tokio. Ik fietste langs een pand waar ze een restaurant aan het ­verbouwen zijn. In een flits zag ik de vermoedelijke uitbater met een tevreden glimlach in gesprek met de aannemer. De uit­bater straalde zielsrust uit. De stoelen nog in karton gewikkeld, maar de bar stond er prima bij. Ik ken dat gevoel, je ziet alleen maar hoop om je heen, je kijkt uit naar dat wat allemaal gaat lukken.

Die ene flits bevatte meer ironie dan waar ik die middag zin in had. Deze zaak gaat wellicht nooit open. Ondernemers kunnen helaas niet anders, gedreven door een optimisme dat vanuit het niets opkomt en ons blind maakt voor de situatie waarin we zitten. ­Eigenlijk wilde ik hier helemaal niet mee ­bezig zijn, het komt te dicht bij mijn eigen onduidelijke situatie. Maar zo’n flits van een halve seconde kun je niet niet zien.

Ik fietste verder en probeerde aan iets ­anders te denken. Het frisse grauwe weer bracht me terug in China, toen ik elf was. In de middag liep er altijd een man met een kraampje door de straat. Hij verkocht ter plekke gemaakte pannekoeken, gevuld met vlees en groente. Ze werden met wat olie ­gebakken. De geur en de smaak kon ik zo weer oproepen.

Nu sta ik die pannekoeken te bakken, ­terwijl ik denk aan het overzichtelijke bestaan van de man met het kraampje. Hopende dat die eenvoud een troef is om te ontsnappen aan de crisis, maar nee, ook die eenvoud is kwetsbaar. Het enige wat nu partij biedt, is het blinde optimisme dat vanuit het niets komt. En dat is dwaas, even dwaas als de realiteit waarin we terecht zijn gekomen.

Xian Bing (hartig gevulde pannekoek)

Ingrediënten voor het deeg:
• 200 gr bloem
• 90 ml water
• snufje zout

Voor de vulling:
• 150 gr spek, zo fijn mogelijk snijden
• ½ teentje knoflook, fijngesneden
• 1 stronk lente-ui, in dunne ringetjes
• 2 tl sesamolie
• 2 tl sojasaus
• snufje zwarte peper

Bereiding

Zoals met veel Chinese gerechten kunnen ingrediënten sterk verschillen per streek en zelfs per familie. Als mijn oma gestoomde bao van de buren kreeg, was het eerste wat ze deed, de bao openscheuren om te zien wat er in de vulling zat. De vulling vertelde haar veel over de aard van de buren. Dus, doe erin wat je wilt (kimchi zou bijvoorbeeld goed passen).

Maak het deeg, maar kneed het niet te veel, anders zorgen de gluten ervoor dat het taai wordt. Deel het in vier gelijke stukken en rol die uit als pizzabodems. Dit is een simpele manier om een xian bing te maken. Meng de andere ingrediënten goed door elkaar in een kom. Verspreid de helft over een pizzabodem en bedek het met een andere bodem. Sluit de randen goed af door ze ­samen te drukken.

Deze pannekoek bakken we in een koekepan (het liefst van plaat­staal) met wat olie. Het vuur mag niet te hoog staan. Als hij aan de onderkant mooi goudbruin wordt, draai je hem om. Voeg eventueel nog wat olie toe. Snij een xian bing als een pizza in vier punten.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden