ReceptJanine en Annemieke Jansen
Duurzame snijbietpakketjes
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Als het tijden achtereen regent, en dat gebeurt zoals bekend nog weleens in dit land, wordt de noodzaak groot om er thuis dan zelf maar een feest van te maken. De masterchef van ons tweeën prijst zich op zo’n dag gelukkig dat ze nergens zo vrolijk van wordt als van een feestmaal bedenken en maken. Al is het slechts voor zichzelf en heur wederhelft. Kaarsje erbij, lekker en relaxed (hoewel… met een hijgende hond naast je…).
Vandaag met verse producten van de boerenmarkt. Gescoord tijdens zo’n hoosdag: flink veel buien op de plet, om er maar weer eens wat Twents tegenaan te gooien. Wijn mocht, na een flinke periode zonder – waarover volgende week meer – ook weer met mate genuttigd worden. Dus een extra vlag ging uit. Op de markt was het duidelijk wél lente, want de eerste asperges en snijbiet! Ook die laatste vinden we echt een fijne groente. Alleen al die kleurtjes, hè, dat groen met roze, rood en felgeel. Al schijnt nu juist witte snijbiet het beste te smaken, aldus de marktkoopman. Dan maar een mix van gekleurd en wit.
De stengels zijn heerlijk knapperig en kun je fantastisch combineren met een beetje zoute ansjovis. En ook de bladeren zijn eetbaar. Bitterder, maar ze laten zich uitstekend vullen. We gebruiken dus alles, hashtag duurzaam!
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
• circa 400 g snijbiet (probeer stengels met grote bladeren te krijgen)
• 2 tenen knoflook
• plantaardige bakolie
• 3 ansjovisjes
• 2 el ricotta
• 1 bol mozzarella
• zwarte peper
Bereiding
Haal de bladeren van de stengels af en was ze goed. Laat ze drogen op een schone theedoek. Snij de stengels in kleine stukjes, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet. De bedoeling is dat ze ook goed droog worden, anders wordt het eindresultaat zompig. Snipper de knoflook en fruit die in de olie, natuurlijk zonder olie en knoflook te laten verbranden. Draai het vuur lager en voeg de ansjovisjes toe. Roer tot ze gesmolten zijn. Bak de snijbietstengels mee. Roer er de ricotta door en laat het mengsel een beetje afkoelen. Breng het op smaak met zwarte peper. Grijp niet naar de zoutpot, want met die ansjovis is het waarlijk al zilt genoeg zo.
Snij de mozzarella in dunne schijven. Nu hopen we dat u inderdaad grootbladige snijbiet hebt kunnen vinden, want daarmee is het aanzienlijk makkelijker pakketjes maken. Die van ons vielen kleiner uit dan gehoopt. Met flink veel cocktailprikkers kom je er ook, maar dat is dan wel een gepriegel.
Nu dan. Leg een (droog) blad voor u. Voorzie het van een stukje mozzarella en bedek dat met een schep van de vulling. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het blad. Vouw de zijkanten van het blad om de vulling heen en maak er zo een pakketje van. Zet het blad desnoods vast met cocktailprikkers. Bak de pakketjes aan beide kanten op en laat ze even warm worden met een deksel op de pan.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.