null Beeld

ReceptJoke Boon

Duitse aardappelsalade of Kartoffelsalat

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Hoera! Vandaag is de lente officieel begonnen! Ik vind de lente een heerlijk en vooral beloftevol seizoen. Het prille groen dat overal ontschiet, het nieuwe leven in de natuur: die kleine schattige lammetjes, de merel die hoog in de boom achter ons huis uit volle borst zingt, de zonnestralen die steeds meer kracht krijgen, álles ademt belofte. Misschien is het daarom ook wel de dag waarop de vleesetende man en ik – jaren geleden inmiddels – trouwden.

Deze datum markeert wat eten betreft ook een wisseling. Ongeacht het weer snakken we naar licht, fris en groen. Misschien is het daarom wel dat de Saladebijbel van Welmoed Bezoen (uitgeverij Carrera) juist aanstaande donderdag verschijnt. Het is een dik, kleurrijk, uitnodigend boek, vol inspiratie. Voor geweldige dressings: van klassiek tot sesamdressing met hoisin of maanzaaddressing, toppings om de salade op te vrolijken en die extra kraak aan de salade geven zoals gomasio (sesamzaad met nori) gefrituurde peterselie of krokante boekweit.

Een salade kan op verschillende manieren gegeten worden: als voorgerecht, bijgerecht, lunchgerecht of hoofdgerecht. Dat is vooral afhankelijk van de ingrediënten. Welmoed Bezoen laat de lezer echt alle hoeken van de spreekwoordelijke kamer zien op het gebied van salades. Hartig, fris, licht, vullend, als maaltijd, als bijgerecht, veel vegan- en vegetarische versies, een aantal met vlees, vis, gevogelte, maar ook zoete salades. Allemaal inspirerend. Ik kreeg een heerlijke déjà vu bij de Duitse aardappelsalade. Er was een tijd dat ik van een bepaald merk hele bakken verslond. Heerlijk. Op brood, maar ook gewoon zo: rechtstreeks uit de bak. U snapt; dat recept moést ik als eerste maken. Ik paste de yoghurt en mayonaise aan naar een vegan versie.

Ik wens u een heerlijke lente!

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 kg vastkokende aardappels, geschild en in plakjes
• 500 ml groentebouillon
• 1 el dijonmosterd
• 1 el witte wijnazijn
• 150 ml plantaardige yoghurt
• 150 ml vegan mayonaise
• 2 sjalotten, gesnipperd
• 5 zure augurken, in kleine blokjes
• 2 el krulpeterselie, fijngesneden
• 15 g bieslook, fijngesneden
• zout en peper

Bereiding

Meng de aardappelplakjes en de groentebouillon in een pan en breng aan de kook. Kook de aardappels in 10 minuten gaar.

Meng ondertussen de dijonmosterd, witte wijnazijn, plantaardige yoghurt en vegan mayonaise in een grote kom. Voeg de sjalotten, augurken, bladpeterselie en bieslook toe en meng goed.

Giet de aardappels af en roer ze, wanneer ze nog warm zijn, door de dressing. Laat daarna volledig afkoelen. Breng op smaak met zout en peper.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden