null Beeld
Beeld

ReceptGeertrui Meinema-Linders

Dubbelop Engelse Shepherd’s pie

Elke week plaatst Trouw een recept dat een lezer heeft opgestuurd naar recepten@trouw.nl.

Dit recept is voortgekomen uit een jeugd deels doorgebracht in Engeland, en met de jaren gegroeid tot een ware hit. Van oorsprong is Shepherd’s pie schapenvlees met groente, die lang doorgesudderd werd en later voorzien werd van een laagje aardappelpuree. Dat maakte ik dus ook al jaren klaar.

Deze variant begon op de dag dat er geen aardappels meer in huis bleken te zijn en zelfs geen zakje puree meer om dat probleem op te lossen. Maar bloem, boter, melk en eieren waren er wel in huis. En daar maak je dat andere Engelse gerecht mee: scones!

Later bleek dat de scones nog lekkerder werden als je ze bovenop de stew, de stoofpot, bakte. Het bakproces wordt dan ‘bak­stomen’ met nog smeuïger scones tot gevolg.

Toevallig voorhanden

Omdat ik als chaotische kok/inkoper wel vaker iets niet in huis heb, ontdekte ik dat dit gerecht met (lams)gehakt, shoarma, vegetarisch gehakt en bijna elk groenterestje gemaakt kan worden, ingrediënten die toevallig voorhanden zijn.

Ik kook de groente vaak even voor, maar als je veel tijd hebt hoeft dat niet: dan is het lekker lang sudderen op het vuur en doorsudderen in de oven. Gebruik voor de stew het liefst een ovenvaste pan. Ook liever een wijde dan een hoge smalle, dan passen de scones er beter in.

Ingrediënten voor de stew:

• 200 gr gehakt/shoarma, vegetarisch of anders

• 1 ui

• 100 gr sperziebonen

• 150 gr wortelen (andere groenten mogen ook, net wat voorhanden is)

• 1 blikje tomatenpuree

• 1 blik tomatenblokjes

• oregano, tijm, salie, peper en zout

Voor de scones:

• 225 gram bloem

• 2 dessertlepels bakpoeder

• 25 gr kristalsuiker

• 45 gr roomboter

• 1 ei

• 100-125ml halfvolle melk

• zout

Bereiding

Meng bloem, zout, bakpoeder en de suiker (houd 1 dessertlepel suiker achter). Snijd de boter in blokjes en wrijf die door het meel. Kluts het ei even los en leng aan met de melk, giet bijna alles bij het meelmengsel. Meng met stijve vingers alles door elkaar tot een iets nattig deeg.Strooi wat meel op het aanrecht, kneed het deeg zo kort mogelijk en rol uit tot 2 cm dikte. Steek met een vorm of glas rondjes uit. Het deeg is voldoende voor zeker 10-12 scones. Leg ze even apart.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Bak het vlees rul en fruit een uitje. Maak de groenten schoon en kook ze een paar minuten in water voor. Giet af. Voeg toe aan het vlees en voeg tomatenpuree, -blokjes en kruiden toe. Laat even sudderen; de groente moet nog niet helemaal gaar zijn. De stew mag nog wat nattig zijn: er verdwijnt nog vocht in de oven. Doop de scones in het laatste beetje ei/melk-mengsel en strooi er wat suiker op. Leg de scones met de suikerkant omhoog op de stew en zet de ovenvaste pan in het midden van de oven. Vijf minuten op 250 graden en daarna nog 10 minuten op 230 graden.

Geertrui Meinema-Linders, Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden