Beeld Colourbox

ReceptDriekoningenkrans

Driekoningenkrans

In Spanje wordt Driekoningen gevierd op een manier die veel weg heeft van onze Sinterklaasfestiviteiten: op 5 januari komen de drie koningen in een optocht van versierde­­ wagens aangereden op kamelen, beladen met cadeautjes. En er wordt met met gulle hand met snoepjes gestrooid. De beroemdste optocht vindt plaats in Alcoy, in de provincie Alicante. In Barcelona en Valencia arriveren de koningen­­ per boot van overzee. Misschien zou een combinatie van Driekoningen­­ en Sinterklaas de felle discussie in Nederland kunnen sussen? Met de traditionele Roscón de Reyes (Driekoningenkrans) zou er ook nog een kersttint zitten in de feestenmix.

Ingrediënten

• 300 g bloem

• 100 g poedersuiker

• 25 g gist, 5 eieren

• snuf zout, suiker, water

• geraspte schil van 1 citroen­­

• geraspte schil van ½ sinaasappel

• 0,5 dl oranjebloesem

• 250 g zachte boter

• geschaafde amandel

• gekonfijte vruchtjes

• desgewenst slagroom of gesmolten chocola

Bereidingswijze

Meng bloem met suiker en gist. Meng er een voor een vier van de eieren door en vervolgens het zout, de citroen- en sinaasappelschil, en het oranjebloesemwater. Kneed dit mengsel tot een glad deeg. Kneed daar de zachte boter door. Laat het mengsel 2-3 uur afgedekt met een theedoek op een tochtvrij plekje staan of zo lang dat het in volume verdubbeld is.

Sla het deeg terug, zodat de lucht er grotendeels uit is. Vorm het deeg tot een ronde schijf, druk met uw vingers een gat in het midden en vergroot het gat zachtjes trekkend tot een deegkrans is ontstaan. Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat, dek hem af met een schone doek en laat hem nog een half uur narijzen.

Klop het overgebleven ei los en kwast er de krans mee in. Bestrooi hem met suiker en versier met de gekonfijte vruchtjes. Strooi het amandelschaafsel erover. Verhit ondertussen de oven tot 180 ºC en bak de krans in ca. 35 minuten goudbruin.

De krans wordt nog feestelijker door hem te vullen, bijvoorbeeld met slagroom of met een mengsel van gesmolten chocola en slagroom. Snijd de Roscón de Reyes zodra hij is afgekoeld voorzichtig horizontaal doormidden. Til het bovenste deel er voorzichtig af. Bestrijk het onderste deel gelijkmatig met de vulling en leg daar het bovenste deel weer op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden