Koken met KarinPindasoep met rijst

Deze niet Indische, niet Zuid-Afrikaanse, niet Surinaamse pindasoep kan zó in de krant

null Beeld

Bij een broodnodige periodieke opruiming van de voorraadkast kwam ik een potje Zuid-Afrikaanse pindasoep tegen van de Kleinste Soepfabriek. Twee jaar over datum. Ooit aangeschaft in een vlaag van ‘hee, die ken ik nog niet, dat klinkt lekker en handig voor achter de hand’.

Maar zoals het gaat met voorraadkasten, althans bij mij thuis, die slibben voor je het weet dicht met dit soort goedbedoelde proviand. We hebben ’m toch maar gewoon opgegeten, en het niet alleen overleefd, maar hij bleek nog lekker ook. Bij het lezen van het etiket – Ingrediënten: aardappel, sperzieboon, pindakaas, tomatenpuree, ui – komt onherroepelijk de gedachte: dat kan ik zelf ook. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen werd het bij mij zoete aardappel in plaats van gewone en voor de voedzaamheid en de lekker mocht er ook een eitje bij. Maar de ware geniale ingeving, al zeg ik het zelf, was om hem te serveren met een los kommetje rijst erbij, als een Indische sajoer.

Geen soep

Een sajoer is geen soep, heb ik ooit geleerd, maar het lijkt er toch verdacht veel op. Officieel eet je die kruidige groentebouillon echter niet als voorafje, maar als bijgerecht bij rijst. Maar mijn pindaversie is gebonden én bovendien vullend genoeg als hoofdgerecht, dus de vergelijking gaat aan alle kanten mank. Bestaat er eigenlijk zoiets als pindasoep in de Indonesische keuken? Ik leg het voor aan mijn vaste vraagbaak-met-indische-roots, mijn kookboekenfotograaf Harold Pereira. Die begint smakelijk te lachen: “Pindasoep is Surinaams. Ben je soms in de war met pindasaus?”

Kan mij het bommen. Niks meer aan doen, zeiden we bij ons thuis verlekkerd tegen elkaar. Deze niet Indische, niet Zuid-Afrikaanse, niet Surinaamse soep kan desalniettemin zó in de krant. Hoe eet een mens dit? Neem een lepel rijst, dompel in de soep en hap. Bijkomend voordeel: als de soep wat te pittig is uitgevallen, brengt de rijst dat weer mooi in balans.

pindasoep met rijst Beeld Karin Luiten
pindasoep met rijstBeeld Karin Luiten

Pindasoep met rijst

Nodig voor 4 personen:

175 g pindakaas (= ½ pot à 350 g)

300 g zoete aardappel

150 g sperziebonen

200 ml kokosmelk

200 g rijst

4 eieren

1 liter groentebouillon

2 volle eetl tomatenpuree

1 grote ui

1 knoflookteen

1 rode peper

4 cm verse gember

3 lente-uitjes

1 limoen

4 eetl seroendeng (liefst van de toko)

scheutje plantaardige olie

zout & peper uit de molen

Bereiding

Snipper de ui, knoflook, rode peper en gember. Fruit zachtjes 5 minuten in wat olie in een (braad)pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Snij intussen de geschilde zoete aardappel in dobbelsteentjes, de sperziebonen in kleine stukjes. Doe de kokosmelk, (liefst hete) bouillon en pindakaas erbij en roer glad terwijl de boel aan de kook komt. Doe dan de groentestukjes erbij en laat onder een deksel ± 20 minuten zachtjes sudderen tot de groente gaar is. Kook intussen de rijst en eieren gaar en snij de lente-ui in ringetjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en een kneep limoensap. Schep in 4 kommen, leg in elk twee halve eieren, bestrooi met lente-ui en seroendeng. Geef de rijst er in een tweede kommetje apart bij.

TIP: Garneer eens met taugé, wat bladselderij of koriander. Geen rode peper? Lepeltje sambal.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden