Beeld Jorgen Caris

Koken met Karin Recept

Deens Smørrebrød (in vier varianten)

Dankzij al die Deense tv-series spreken wij thuis best een aardig woordje Deens. Ping is geld, pi is meisje, snak is praten, vi ses is tot ziens. Maar de mooiste is undskyld voor sorry, dat roepen wij de hele dag door tegen elkaar.

Het begon allemaal met ‘The Killing’, de serie van alweer twaalf jaar geleden die wij thuis ijzerenheinig op z’n Deens ‘Forbrydelsen’ bleven noemen. U weet wel, detective Sarah Lund die in een Noorse trui allerlei ultracomplexe zaken te verstouwen krijgt, terwijl haar privéleven het onderspit delft.

Daarna raakten we hopeloos hooked met ‘Borgen’, waarin de zeer levensechte premier Birgitte Nyborg verstrikt raakt in machtswellust en politieke intriges. De serie der series bleek ‘The Bridge’ (Broen/Bron), met de even slimme als sociaal eigenaardige Saga Norén, overigens een Zweedse, maar wel te midden van een hele bups Deense collega’s.

Minder spannend, maar ach, wel lekker Deens, was ‘The Legacy’ (‘Arvingere’), een serie over familieperikelen rondom de erfenis van een excentrieke kunstenares. Wekenlang waren koele Gro, stijve Frederik, uitvreter Emil, idealistische Signe en wietdoorstoof­de Thomas bij ons kind aan huis.
Vervolgens was er nog ‘Follow the Money’ (‘Bedrag’), aanvankelijk vooral over witteboordencriminaliteit maar al snel kwamen er gelukkig toch gewoon weer drugs, moord en doodslag in het spel.

O, en dan hebben we nog Dicte, de buitengewoon eigengereide verslaggeefster die constant voor detective speelt, wat de echte politieman van het verhaal, de flegmatieke John Wagner, niet altijd goed uitkomt.
Al met al voelt Denemarken dus enorm dichtbij, dankzij Sarah, Brigitte, Claudia, Mads, Alf, Dicte en co. Wel jammer is dat ze in al die series bedroevend weinig eten. Er wordt vooral veel koffie gedronken. Heel veel koffie.
Tak for kaffen is niet voor niets de eerste Deense volzin die ik volleerd kon zeggen. En ik drink niet eens koffie.

Beeld Karin Luiten

Zelf maken 

Ook wie nooit in Denemarken is geweest, kent vast het fenomeen smørrebrød, de superieure Deense variant van bammetjes. Smør is boter, brød is brood. Een assortiment open sandwiches, bestaande uit zo sierlijk en verschillend mogelijk belegde sneetjes roggebrood, met vis in de hoofdrol, maar vlees of vega kan ook. Een recept met ingrediëntenlijst is dit keer niet aan de orde, u snapt heus de bedoeling wel. Het hoort met roggebrood, waarbij ik het lichtbruine roggebrood van de bakker lekkerder vind dan de pikzwarte fabrieksversie. Maar met stevig zuurdesem­brood gaat het ook prima. Belangrijk is om het brood eerst te besmeren met boter, zodat het beleg goed vastplakt, wat handig is bij het vastpakken en opeten, maar ook omdat het de smaak van het stevige brood goed aanvult. Ik reken 2 lunchsneetjes per persoon, 3 voor grote eters, en dan snij ik ze het liefst doormidden, zodat je zo veel mogelijk verschillende smaken hebt. 

Belegsuggesties:

1. Gerookte zalm + honingmosterdsaus (gelijke delen milde mosterd met honing plus veel dille) + garnalen + partjes radijs + dille
2. Gerookte forel + citroenmayonaise (mayo met wat citroenzest en sap) + blokjes gare biet + augurk
3. Rosbief + mierikswortelsaus (zure room met geraspte mierikswortel) + plakjes gekookt ei + tuinkers + knisperzout
4. Groene aspergetips (3 minuten in de grillpan) + gorgonzola + walnoten + zwarte peper

Tips

Alles draait bij smørrebrød om contrasten, in smaak, in kleur, in mondgevoel. Dus kijk eerst wat u allemaal nog in huis hebt en leef u vervolgens uit. Denk ook aan roomkaas, Hollandse boerenkaas, avocado, komkommer, (kers-) tomaat, rucola, lente-ui, kappertjes, zilveruitjes en mosterdmayonaise.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden