null Beeld

ReceptBas Robben

Deelbare megacroissants

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

De croissant is van oorsprong geen echt Frans broodje, maar Oostenrijks. Goed, hij lijkt in de verste verte niet op de boterige halvemaan die in geen enkele Parijse droom mag ontbreken, maar de vorm hadden de Weners al in de dertiende eeuw te pakken. Deze voorloper ging vervolgens mee in de koffer van zakenman August Zang en hij introduceerde het broodje in Parijs. Die Fransen dachten: dat kan beter. En ze perfectioneerden het broodje vervolgens tot de versie zoals wij die nu kennen.

Dit is allemaal wat kort door de bocht, want ik wil vooral vertellen wat voor een monnikenwerk voor nachtuilen de croissant is: het gistdeeg en een enorme plak boter moeten op een brievenvouw-achtige manier met elkaar worden samengebracht. Dat is een hele toer, met draaien, vouwen, koelen, en dat meerdere malen. Om daarna driehoekjes te snijden en ze op te rollen zoals dat ook met een rol kant-en-klaar Danerolle-deeg kan. En dan moet het deeg nog op kamertemperatuur komen en beginnen te rijzen. Daarom moeten bakkers in het holst van de nacht al hun croissantjes bakken. Ik heb het eens geprobeerd, met succes, maar ik lag er na het bakken helemaal af.

De ‘croissants’ van vandaag zet ik met reden tussen aanhalingstekens, want het is in de verste verte geen croissant. Net zo min als de Oostenrijkse Kipferl. Wat het wel is: een gemakkelijk alternatief met de rijke smaak van een amandelcroissant.

Ingrediënten (voor 6-8 porties)

• 1 groot vel bladerdeeg (275 gram)
• 300 g amandelspijs
• 2 eidooiers
• 1 el vanille-extract
• 1 tl oranjebloesemwater
• 1 bakje amandelschaafsel (55 gram)
• poedersuiker, ter garnering

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het vel bladerdeeg erop. Bak de plak 8 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 20 minuten. Het deeg moet hierna door en door goudbruin zijn, verleng de baktijd eventueel met nog eens vijf minuten. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Maak intussen de vulling. Het is het handigst als je hier een latex handschoentje voor aantrekt. Kneed de amandelspijs met de twee eidooiers, vanille-extract, oranjebloesemwater en een snuf zout met twee eetlepels water tot een vloeibare massa.

Verwarm de oven opnieuw voor op 180 graden. Snijd het gebakken bladerdeeg met een kartelmes in de lengte horizontaal open. Leg de onderste plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Neem de bovenkant eraf en strijk ⅔ van het spijsmengsel over de onderste plak. Leg de bovenste plak er dan weer op en bestrijk met de rest van het spijsmengsel. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak 15 tot 20 minuten tot het amandelschaafsel goudbruin is. Neem daarna uit de oven en laat het afkoelen op de plaat. Bestrooi met poedersuiker en snijd in 6-8 stukken.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden