null Beeld
Beeld

ReceptBas Robben

Decadente croissants met burrata, kersen en anijs

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Bijna alle Nederlanders hunkeren dagelijks naar een plak, blok of gesmolten laagje kaas, maar voor mij is kaas m’n grootste nachtmerrie. Dat heeft een naampje: ik lijd aan turofobie. Dat ‘lijden’ klinkt misschien overdreven, maar ik neem u even mee in hoe dat mijn jeugd ontregelde. Ik kon compleet panisch worden als ik ergens naartoe moest waar er kaas gegeten werd. Ontbijten op school, de camping, thuis, ik gruwelde ervan. Ik kan niet tegen de geur, de aanblik, de aanwezigheid van kaas. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit een blok aangeraakt, en ik zweer dat dat ook nooit zal gebeuren. Ik heb thuis knallende ruzie gehad omdat m’n vriend het nodig vond een zakje geraspte kaas in onze koelkast te leggen. Op mijn vorige werk als receptontwikkelaar had ik een doosje met latex handschoenen staan om te dragen als ik een blokje parmezaan moest raspen. Het zit echt heel diep.

Gelukkig ben ik er een heel klein beetje overheen gegroeid en dan ook maar een heel klein beetje. Ik eet pizza’s en lasagne, en lust inmiddels ook verse kaas, zoals mozzarella en burrata. En dan is ‘lusten’ een understatement, want ik ben dól op burrata. Tijdens een prachtige herfstvakantie in Berlijn, waar de bladeren aan de bomen goud-, mosterd- en okergeel kleuren, ontdekte ik een nieuwe manier om deze bol romigheid te eten: op een croissantje met een beetje zoetigheid. Bij Café Frieda at ik dit broodje met een karamelsaus van koffie en kersen, ik maakte er mijn versie van met een simpele kersencompote. Een waanzinnig decadent ontbijt waar u misschien de turofoob in uw familie ook mee kunt genezen.

Ingrediënten (voor 2 personen)

• 250 gram kersen (uit de diepvries)
• 2 eetlepels honing
• 50 milliliter water
• evt. 1 theelepel vanille-extract
• 2 eetlepels poedersuiker
• 1 theelepel anijspoeder
• 2 van de lekkerste croissants die je kunt vinden
• 1 bol burrata

Bereiding

Breng de kersen met de honing en het water in een steelpan op laag vuur aan de kook. Zet het vuur zodra het vocht pruttelt laag en laat de kersen zo in 10 minuten ontdooien en een beetje stuk koken. Mochten de kersen droog dreigen te koken, voeg dan nog 2 eetlepels water toe. Giet de kersen met al het vocht in een schaaltje, laat deze eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze daarna in de koelkast tot gebruik. Het is wel het lekkerst als de kersen voor het serveren een beetje op kamertemperatuur zijn.

Meng in een schaaltje de poedersuiker met het anijspoeder.

Snijd de croissants horizontaal doormidden met een fijn kartelmesje en klap ze open. Snijd de romige burrata doormidden en verdeel hem over de croissants. Schep er daarna de kersen overheen en dek af met de bovenkanten van de croissants. Doe het anijspoedersuikermengsel in een fijn zeefje en bestuif de croissants ermee. Decadenter wordt het dit weekend niet hoor.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden