null Beeld Loek Buter
Beeld Loek Buter

Koken metKarin Luiten

De ultieme gratis maaltijd uit zee

Karin Luiten

Eb en vloed, dat gaat nooit vervelen. In Normandië zeker niet, daar is het verschil dan ook echt enorm. Soms een nadeel, als je eerst lekker uitgebreid bent gaan lunchen en daarna wilt gaan zwemmen, tot je ontdekt dat de zee zich zo ver heeft ­teruggetrokken dat er alleen nog een oeverloze keienvlakte is overgebleven.

In ‘ons’ deel van Normandië zijn geen zandstranden, maar galets, stenen. Dat ligt ronduit onhandig op een handdoek en je kunt beslist het water niet in zonder waterschoentjes, maar hé, wel prachtig uitzicht op de witte krijtrotsen.

Toen het een keer eb op z’n ­allerebst bleek op onze vaste zwemstek, ontdekten we dat er één strandje verderop een compleet rotsplateau tevoorschijn was gekomen, in plaats van de gebruikelijke keien. Een paradijs voor de pèche à pied, niet vissen met een hengel of een net, maar te voet.

Gelaarsde volwassenen met een emmer in de hand

Geen specifiek tijdverdrijf voor kinderen, zoals je wellicht zou denken, het waren juist volop gelaarsde volwassenen die met een emmer in de hand serieus rondscharrelden op zoek naar oesters, krabben en kreeften maar toch vooral mosselen.

Je mag vijf kilo per persoon ­rapen, volgens een behulpzaam bord bij de strandopgang. Binnen no time (da’s Frans voor ­rapide) was ook ons eigen emmertje gevuld. Flinke plens zeewater erbij en voorzichtig klotsend naar huis.

Onvergetelijk heerlijk

Wel bleek het wat meer schoonmaakwerk dan we gewend ­waren: diverse keren goed spoelen plus een hoop baarden en pokken verwijderen, maar het koken is en blijft een fluitje van een cent. Mosselen zijn immers het ultieme fastfood. En o wat waren ze onvergetelijk heerlijk. En dat terwijl ik niks bijzonders in huis had, alleen een flinke handvol fijngehakte kruiden uit eigen tuin, een mix van bladselderij, maggikruid en citroentijm. En een scheutje wijn, want dat heb ik gelukkig altijd wel paraat.

Tegenwoordig kijken we eerst op het online getijdenschema als we naar de kust gaan. Voor zwemmen is het intussen te koud, maar mosselen rapen kan altijd. Niks leukers dan je op de terugweg naar huis alvast te verkneukelen over de aanstaande gratis maaltijd uit zee.

null Beeld Karin Luiten
Beeld Karin Luiten

Mosselen met tuinkruiden

Nodig voor 2 personen:

• 1 à 2 kilo mosselen in de schelp
• 100 ml witte wijn
• 1 grote ui
• 1 knoflookteen
• 1 handvol mix van verse tuinkruiden (bijv. peterselie, bladselderij, maggikruid, (citroen)tijm, bieslook, dille, koriander)
• wat olijfolie
• Erbij: (stok)brood

Mosselen betekent supersnel aan tafel, zeker als u ze gewoon koopt in de winkel. Die zijn doorgaans namelijk al schoongemaakt en panklaar. Over de hoeveelheid mosselen per persoon zijn de meningen op z’n zachtst gezegd verdeeld. Het hangt af van uw persoonlijke voorkeur, uw eetlust en of er nog voorgerechten of toetjes geserveerd gaan worden.

Vul de gootsteen met koud water en parkeer de mosselen erin. Snipper de ui en knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Dat kan een mosselpan zijn, maar een flinke hapjespan voldoet ook prima. Fruit de boel daarin zachtjes een minuut of 5 glazig. Check intussen de mosselen op kapotte exemplaren (gooi weg) of baarden (die harige slierten mogen eraf).

Hak de tuinkruiden fijn. Doe eerst de wijn in de pan, laat even uitbruisen, dan mogen de tuinkruiden en de mosselen erbij. Laat onder een deksel op hoog vuur een minuut of 6-8 pruttelen tot de mosselen allemaal open staan. Schep ze vooral halverwege een keertje om of schud de pan even stevig, terwijl u het deksel goed vasthoudt met twee ovenwanten. Serveer met lekker brood.

Tip

Mosselvocht uit de pan nooit weggooien! Met een scheutje room en wat overgebleven mosselen morgen serveren als soepje.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden