Recept Traditionele crique

De traditionele crique: vega en gluten- en lactosevrij

Beeld Colourox

Ingrediënten voor 4 personen

• 5 flinke aardappelen

• knoflook naar smaak

• peterselie naar smaak

• olijfolie

• zout

• peper

Modieuze gezondheidstrends

Die arme luiden van vroeger in de Franse Cevennen deden het, naar hedendaagse, modieuze gezondheidstrends gemeten, zo slecht nog niet met hun crique. Met name de eenvoudigste versie past vlekkeloos in een vegetarisch, veganistisch, gluten- en lactosevrij dieet. Bovendien is hij goedkoop en nog lekker ook. Hij werd ook gebruikt als vehikel om kinderen een geneesmiddel toe te dienen: men verving de peterselie dan door (boeren)wormkruid. En de crique au lapi (ofwel de crique met lavas, een andere naam voor maggikruid) was populair bij jongelieden, want men dacht vroeger dat dit kruid zelfs mannen van tachtig jaar en ouder energiek en krachtig hield. Ook tegenwoordig wordt de plant door kruidengeneeskundigen nog geroemd.

In gezinnen met iets meer armslag werden aan het criquemengsel eieren toegevoegd. En er ontstonden meer variaties. Net als brood kun je de crique met van alles optuigen: denk aan kaas, coulis van verse tomaten, (de crique provençal) of een salade van paardenbloemblad, een salade de pissenlits.

Er wordt soms (gedeeltelijk) reuzel gebruikt voor het bakken, en soms worden de zelfs de aardappelen vervangen door courgettes of spaghettipompoen. Het geheim van Nathalie Fumas – in Privas (in de Ardèche) gekroond tot wereldkampioen criquebakken – is dat ze de aardappelen met een handrasp (nóóit machinaal) raspt, dat ze er één ei door doet en het criquemengsel rauw proeft.

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, dep ze droog, rasp ze op de (grove) kant van een rasp. Laat het raspsel uitlekken (spoel het in geen geval met water!).

Hak knoflook en peterselie fijn en roer ze door het raspsel en voeg zout en peper naar smaak aan dit mengsel toe.

Verhit een scheut olijfolie in een koekepan op hoog vuur. Doe het aardappelmengsel over in de hete pan en druk het stevig aan met een vork zodat er een compacte koek ontstaan. Draai het vuur wat lager (tot matig hoog) en bak de crique 7 minuten, keer hem om en bak hem nog 7 minuten. Hij moet aan beide kanten mooi bruin worden.

Het omkeren van de crique vergt enige handigheid: doe het met beleid, met behulp van een groot bord of tweede koekepan, om te voorkomen dat het een zooitje wordt. Snijd de crique in punten en serveer hem met wat uw hart u ingeeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden