ReceptJanine en Annemieke Jansen
De skreimaaltijd, doe er uw voordeel mee
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Op dit moment zie je het vaak in de winkel liggen: skrei. Oftewel winterkabeljauw. Skrei(d) is Noors voor ‘zwerver’. De kabeljauwen trekken naar warmere en voedselrijke wateren om kuit te schieten, te paaien. Onderweg eet de kabeljauw minder en daardoor wordt het vlees magerder, witter en steviger. Hij is verkrijgbaar van januari tot maart-april en de vangst is aan strenge regels gebonden.
Skrei is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3, lezen we op het web. Huh, omega 3 in witte vis? Er zit inderdaad een bijna verwaarloosbaar minibeetje omega 3 in witte vis. Daar hoef je geen skrei voor te kopen. Maar wel voor de smaak, de structuur en de overige voedingsstoffen. Nu zijn wij sowieso grote liefhebbers van kabeljauw. In onze jeugd kregen we die elke vrijdag. Katholieke opvoeding, hè, dus op vrijdag geen vlees. Met gekookte aardappels en worteltjes. En oeiii, boterjus. Vurrukkulluk.
Maar vandaag gaan we voor een supersimpele, enigszins mediterrane maaltijd. Met skrei. En een blik bonen. En een limoen. Ja, dat is alles. Skrei is wel een beetje een trendy ding, waardoor we af en toe een prijs zien waarvan je denkt: doe effe normaal. Maar zo’n blik bonen kost amper iets, dus dat trekt de boel weer wat in evenwicht, nietwaar?
Het werd typisch zo’n maaltijd waar we altijd naar op zoek zijn. Mooie producten, eenvoudig bereid, dus in een vloek en een zucht op tafel. En dan ook nog eens heerlijk en gezond. Doe er uw voordeel mee!
Ingrediënten (voor twee personen)
• 3 ons skrei
• beetje bloem
• bakolie
• 1 blik bonen (400 g, uitlekgewicht 240 g), bijv cannellini of borlottibonen
• sap van een halve limoen
• zwarte peper en zout
• voor erbij: 4 little gems (sla)
• het sap van de andere helft limoen
• handje koriander
• handje peterselie
• extra vierge olijfolie
Bereiding
Verdeel de skrei in een aantal moten en haal ze even door de bloem. Breng op smaak met zout en veel zwarte peper. Bak de skrei in wat bakolie. Een paar minuten per kant en dan nog even een paar minuten laten garen met een deksel op de pan. Als de skrei mooi wit is en niet meer doorzichtig, is hij gaar.
Open het blik bonen en spoel ze af. Verwarm de bonen in de pan bij de skrei en besprenkel het geheel met limoensap. Zelfs notoire bonenhaters (wij kennen ze!) vinden het zalig. Met een frisse kruidensalade erbij hebt u een volledige maaltijd.
Wellicht ten overvloede: snij de koriander en de peterselie heel fijn. Drapeer de sla op twee borden, verdeel de kruiden erover. En daarna het limoensap en de olijfolie.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.