null Beeld

ReceptJudith Cyrus

De nasi van Nel

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Het is vandaag de trouwdag van de ouders van Marieke. Ik heb haar ouders niet gekend, maar uit de verhalen heb ik natuurlijk wel een beeld gevormd.

Zo stel ik mij de moeder van Marieke voor als een avontuurlijke kok. Als het gezin uit eten ging, lette moeder Nel goed op waarna ze thuis een gerecht probeerde na te maken. En als dat zo uitkwam, dan was dat inclusief het flamberen zoals dat in het restaurant voorgedaan was.

Ze kookte ook dagelijks met knoflook, waardoor Marieke de smaak van knoflook pas ontdekte toen ze ging studeren en zelf in eerste instantie niet met knoflook kookte. Hoe grappig is dat; pas toen het ingrediënt ontbrak, merkte zij het.

Voor mij is koken met knoflook niet vreemd, maar was dat gebruikelijk in de keuken van een Zuid-Hollands dorp in de jaren zeventig? Uiteraard had ik haar graag allerlei vragen willen stellen: hoe heeft zij haar liefde voor koken ontdekt? Wat betekende het voor haar om haar gezin te voeden met haar zelfgemaakte gerechten? Waar haalde ze haar inspiratie vandaan? Welke kookboeken raadpleegde zij?

Onlangs maakte Marieke voor mij de nasi van haar moeder. Nasi stond vaak op zondag op het menu, waarna de restanten op dinsdag werden gegeten. Beide maaltijden waren echte feestmaaltijden: er werden diverse bijgerechten bij gemaakt – wellicht ook weer ‘afgekeken’ van een restaurantbezoek.

Zo herinnert Marieke zich de in bladerdeeg gefrituurde zoete banaan, zelfgefrituurde kroepoek, gebakken ei, of een loempia. En op de tafel stonden atjar en diverse potjes sambal: badjak, oelek, brandal en manis.

Ingrediënten voor vier personen

• 500 gram afgekoelde gekookte rijst
• 2 eetlepels olie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 knoflookteentjes, fijngehakt
• 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
• 1 afgestreken theelepel ketoembar
• 1 afgestreken theelepel djinten
• 3 eetlepels ketjap manis
• 1 eetlepel zoute ketjap
• 1 Chinese kool, fijngesneden
• zout en peper naar smaak

Bereiden

Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg de kipblokjes toe en bak ze goudbruin. Voeg de ketoembar, djinten, ketjap manis en zoute ketjap toe en roer goed door.

Bak de fijngesneden kool mee totdat die beetgaar is. Voeg de gekookte rijst toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met een gebakken ei, wat tafelzuur en sambal.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden