Beeld Mark van der Zouw

ReceptLiesbeth Maliepaard

De lokroep van de salami

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Na een kinderloos weekend komen mijn dochter en zoon op zondagavond weer bij mij. Altijd een fijn moment om samen lekker te eten en bij te praten. Deze week zijn er ook twee ooms, een tante en een lief nichtje bij. Het familiediner is bijna klaar: spicy papajasalade, kleefrijst en lekker veel van mijn zelfgemaakte Thaise worstjes: de klassieke sai ua van varken, en ook een flinke hoeveelheid van de nieuwe kipworstjes.

Helaas voor mijn zoon moet hij het met een kant-en-klare paddestoelenburger van de supermarkt doen. Zijn beslissing vegetariër te zijn, gaat al zo’n vier weken goed. Ik help hem graag, maar Thaise vegaworst heb ik nog niet in het assortiment, dus heb ik het praktisch opgelost dit keer.

Zodra we aan tafel gaan en hij al die heerlijke worstjes ziet, doet hij een bekentenis: “Mam, ik heb gisteren een hamburger gegeten. Een echte. Van echt vlees.” Ik reageer geschokt: “Echt? Hebben ze geen rekening met je gehouden? Of wisten ze het niet?” “Nee, ze wisten het niet, maar dat geeft niet, want weet je waar ik achter ben gekomen? Dat nepvlees smaakt eigenlijk helemaal niet naar vlees. Echt vlees smaakt veel meer naar vlees. Veel lekkerder. Dus eh ... Ik hoef deze niet.” Hij schuift z’n paddestoelenburger naar de rand van z’n bord: “Mag ik ook een worstje? Ik ben geen vegetariër meer.”

Het kost me wel even verwerkingstijd, dat verzoek. En wat gesputter. Hij was toch zo overtuigd? Al zo’n tijd zo goed bezig zonder vlees? We eten toch steeds lekker, ook al is het vegetarisch? Je deed het toch voor je toekomst? En je goede invloed op ons allemaal dan? Het mag niet baten. Hij wil echt vlees. En wel nu. En morgen ook gewoon weer salami op brood. De volgende dag eten we stiekem toch lekker vleesloos. Dankzij de aardappels uit zijn schooltuin.

Aardappelpannekoekjes (Reibekuchen)

Ingrediënten voor 4 personen:

• 1600 g vastkokende aardappel
• 3 eieren, losgeklopt
• 5 el bloem
• 1 tl witte peper
• 1½ tl zout
• neutrale olie om in te bakken

Garnering:

• 250 ml zure room
• 250 g warm gerookte zalmfilet
• zwarte peper uit de molen
• eventueel: klein potje appelmoes

Bereiding

Schil de helft van de aardappelen en schrob de andere helft goed schoon. Rasp de aardappelen grof. Doe ze in een kom met de losgeklopte eieren, bloem, peper en zout en meng alles goed door.
Verhit een laagje olie in een grote koekepan met antiaanbaklaag. Schep er met twee ­lepels ± 6 hoopjes aardappelmengsel in, druk ze plat en bak aan beide kanten mooi lichtbruin en knapperig.
Herhaal tot je door alle aardappel heen bent.
Zet de pannenkoekjes op tafel met zure room en zalmfilet in stukjes ernaast. Geef elke Reibekuchen een flinke dot zure room, leg er wat zalm op en maal er verse peper over. Herrlich! Mijn kinderen worden ook heel blij van een Reibekuchen met appelmoes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden