ReceptKruiden voor taaitaai
De lekkerste kruiden voor taaitaai en speculaas mengt u zelf
Ga zelf stampen, malen, zeven en proeven
Met ‘koekkruiden’ wordt een specerijenmengsel bedoeld dat bij het bakken van diverse koeken en koekjes gebruikt wordt. Hebt u nog een bejaard potje staan, doe dat dan weg. Het zou jammer zijn moeite te doen om zelf taaitaai te bakken en daarvoor een verstoft mengsel te gebruiken. Koop een nieuw potje of, beter nog, ga zelf aan de slag. Voor ‘koekkruiden’ bestaat geen vaste formule, maar er zit altijd kaneel in.
Er is ook geen vaste formule voor ‘speculaaskruiden’, maar die bevatten naast kaneel ook altijd kruidnagel. Ik ben dol op speculaaskruiden, maar heb taaitaai liever zónder kruidnagel, met veel anijs. Ieder zijn smaak. Ga daarom zelf stampen, malen, zeven, proeven en pas de hoeveelheden van de diverse ingrediënten aan uw smaak aan. Meng een mespuntje van zo’n mengsel door wat suiker, bestrooi daarmee een stukje (beboterde) beschuit en proef of het u bevalt.
Ingrediënten voor taaitaai
• 250 g honing
• 150 g huishoudstroop
• 110 g heel fijn gemalen anijszaad
• 12,5 dl water
• 1500 g roggebloem
• 150 g tarwebloem
• 1 à 1,5 dl karnemelk
• 12,5 g dubbelkoolzure soda (zuiveringszout)
• 120 g koekkruiden: gekocht of zelf gemengd van bijvoorbeeld 3 delen kaneel, 1 deel anijs, 1 deel nootmuskaat en 1 deel kardemom
Bereidingswijze
Meng voor de taaitaai de rogge- en tarwebloem met een garde in een grote kom. Breng de honing, stroop, het anijszaad met het water aan de kook tot het mengsel bruisend opkomt. Giet het door een zeef bij het bloemmengsel, werk het door elkaar tot een niet plakkerig, glad deeg en laat het, afgedekt, minstens 24 uur, maar bij voorkeur een paar dagen – jazeker, een paar dagen – op een koele plek rusten.
Kneed het deeg dan nog eens goed door, terwijl u er eerst de koekkruiden, vervolgens de karnemelk en ten slotte de dubbelkoolzure soda door werkt.
U kunt het deeg nu tot ca 1 cm dik uitrollen en er repen van snijden of er andere figuurtjes uitsteken. Of u kunt ingevette ‘prenten’ gebruiken, de grote of kleine, houten speculaasvormen, waar het deeg in wordt gedrukt en dan met een mes glad langs de bovenkant van de prent wordt afgesneden.
Leg de taaitaairepen of -figuren met tussenruimten van ca 2 cm op een ingevette bakplaat. Kwast ze in met wat melk en bak ze in een tot 180 ºC verhitte oven in ca 30 minuten gaar.