ReceptBloemkoolcurry met kip

De kunst van gezellige groenvoer

Beeld Mark van der Zouw

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Sinds ik werk aan die verpletterend vitale versie van mezelf, zijn groenten als de dood voor mij. Hele gegrilde broccoli, enorme trossen tomaten, een stevige komkommer of uit de kluiten gewassen fles­pompoen: ik verslind ze dagelijks met huid en haar. In enorme hoeveelheden bovendien. Nou wil ik in het kader van vitaal&gezond gerust proefkonijn van m’n trainer zijn, maar zeker niet eten als een konijn. Dus is het de kunst om van al dat enorm verantwoorde groenvoer iets gezelligs te maken.

Gelukkig lukt dat behoorlijk. Ik scrol even door de maaltijdfoto’s die ik mijn trainer dagelijks stuur (dat moet) en zie veel lekkers voorbijkomen. Van koolrolletjes gevuld met kruidig gehakt en bloemkoolrijst tot lasagne van plakken courgette met boerenkool, ricotta en citroen. Van shakshuka tot gadogado. En dan nog een ferme salade niçoise, een gegrilde aubergine met baba ganoush, tomaat en munt, Koreaanse omelet met lente-ui en de topper van deze week: bloemkoolcurry met kip.

Ik maakte mijn curry in de tijd dat mijn lief een zielige pizza afhaalde, er thuis achter kwam dat die pizza maar half gaar was, klaagde bij de pizzabakker die mokkend toegaf en er een ongeveer net zo bleek en troosteloos exemplaar voor in de plaats thuisbezorgde.

Voor wie zich afvraagt waarom de man dan niet gewoon lekker meeat van mijn curry: dit drama speelde zich af in zijn eigen huis. Terwijl ik o zo gezond stond te koken, kreeg ik de beelden van zijn even onverantwoorde als ongeïnspireerde afhaalmaaltje geappt. Het maakte mijn curry alleen maar nóg lekkerder en sterkte mij in de overtuiging dat zelf maken toch altijd beter is en niet eens veel meer tijd en moeite kost. Afhalen is helaas vaak een dure omweg.

Bloemkoolcurry met kip

Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 bloemkool
• 4 el boter
• 3 uien, in kleine blokjes
• 3 tenen knoflook, fijn gehakt
• 2 chilipepers, in dunne ringen
• 1 el Indiaas currypoeder
• ½ el korianderpoeder
• 500 g kipdijfilet in blokjes
• 750 ml kippenbouillon
• 250 ml kokosmelk
• 2 tej patta (Indiaas kaneelblad) of 1 kaneelstokje
• 2 lente-uien, in dunne ringen
• 1 bosje koriander, grof gehakt

Bereiding:

Smelt de boter in een grote pan en bak de uien circa 15 min. op zacht vuur. Verwijder ondertussen de bladeren van de bloemkool. Snijd er kleine roosjes af en snijd de steel en harde delen in kleine blokjes. Voeg knoflook en peper toe en bak nog 10 min. heel zacht. Bestrooi met curry en korianderpoeder en roer goed door. Doe de kip erbij, draai het vuur wat hoger en roerbak 5 minuten. Voeg alle bloemkool toe en roerbak nog eens 5 minuten. Overgiet met bouillon en kokosmelk en leg de tej patta/kaneelstok erin. Breng aan de kook en laat 12 min. zachtjes pruttelen. Proef en voeg eventueel wat zout en zwarte peper toe. Schep lente-ui en koriander erdoor en serveer direct. Eventueel met wat geurige basmatirijst.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden