DrinkenBourbon

De inspecteur stak de whisky in brand

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een warme bourbon.

Dat whisky enorm goed kan branden, weten ze bij de Heaven Hill distillery in Kentucky, die in 1996 tot de grond toe afbrandde. Miljoenen liters bourbon gingen in rook op, in wat de grootste whiskybrand in de geschiedenis was. Maar wanneer brandt drank eigenlijk? Dat is afhankelijk van het alcoholpercentage, en daar hoort een interessant verhaal bij.

Noah’s Mill Bourbon 70 cl

€ 56,50

In de 16de eeuw, in Groot-Brittannië, was het belastingtarief afhankelijk van de sterkte. Tegenwoordig heb je daarvoor een alcoholmeter, maar destijds maakte de belastinginspecteur een beetje buskruit nat met whisky. Wilde het kruit branden, dan betekende het dat de drank een sterkte had van minimaal 57.15 procent, en dat was dan ‘proof’ dat de whisky thuishoorde in de hoogste accijns categorie. In de Verenigde Staten, waar ze veel van de Britten hebben overgenomen, wordt de term ‘proof’ nog steeds gebruikt voor het aanduiden van het alcoholpercentage, waarbij ze alles verdubbelen en 50 procent dan 100 procent ‘proof’ is. In de jaren tachtig stapten de Britten hier vanaf, en namen het Europese systeem over.

Noah’s Mill, een prachtige, warme bourbon, gebotteld in de oude Willett Distillery in Kentucky, brengt een ode aan deze geschiedenis. Vrijwel alle whisky’s van het merk gaan in de fles op precies dit percentage. Dat is opvallend, want whisky wordt normaal aangelengd met water, om het alcoholpercentage op een mooi, rond getal te krijgen. De whisky vermeldt geen leeftijd. Het zou gaan om bourbon van tussen de 4 en 15 jaar oud. Het is ook niet duidelijk waar de whisky precies vandaan komt, want Willett maakt het niet zelf, maar betrekt de vaten van elders, en houdt de herkomst geheim. De neus van deze bourbon is niet overdreven sterk, wat kaneelachtig. Maar de smaak is enorm krachtig, en heeft veel weg van geroosterde pecannoten en gebrande suiker.

Bevroren glas

Om de beleving nog intenser en een tikkeltje chic te maken. Het dubbelwandige whiskeyglas vul je met water, daarna zet je ‘m zo’n vier uur in de vriezer om daarna de siliconen ijsvorm uit het glas te halen. Effect verzekerd.

Corkcicle whiskeyglas, € 25,90, o.a. bij fonq.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden