Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

ReceptWantansoep

De horeca als heelmeester van de ziel

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin. 

Ooit mocht ik een semester als uitwisselingsstudent naar New York. Ik leerde daar filmen. Om de twee weken waren er gastcolleges met beroemdheden. Zo hoorde ik Dennis Hopper vertellen over hoe het was om samen met James Dean op de set te staan terwijl hij tussendoor in een pizzeria werkte. Het is me altijd bijgebleven. Natuurlijk was hij niet meteen doorgebroken als ster. Hij had net als veel van zijn vakgenoten gewoon eerst moeten werken in de horeca.

Op dit moment gaat het niet goed met de horeca. Maar wat betekent dat precies? Voor de gasten is het sowieso een domper. Maar voor mensen als de jonge Dennis Hopper is het desastreus. Hij zou zonder de horeca misschien zijn dromen hebben moeten opgeven. En niet alleen hij.

Ook mensen met onduidelijke ambities, die even niet willen nadenken over wat ze later willen worden. Of mensen met een ingewikkelde verblijfsstatus die tijdelijk nergens anders terechtkunnen. Misschien heb je zelf ook weleens tussendoor in de horeca gewerkt.

Vaak begrijpen horecaondernemers de situatie van zulke werknemers maar al te goed, zelf komen ze misschien uit een soortgelijke situatie. En dat geeft de horeca dit specifieke vrije karakter; het werk moet goed gedaan worden, maar het is niet erg als je er ook andere ambities op na houdt. Ook voor de toegewijde chef is er begrip als die op zeker moment in een andere keuken wil staan. Of zijn eigen zaak wil beginnen.

De horeca heeft een sociaal-maatschappelijke functie. Gasten komen er om beloond te worden voor al hun geworstel met de dagelijkse beslommeringen. En voor de werknemers is het een troef om op adem te komen. De horeca verzamelt al deze mensen en zorgt ervoor dat ze erbij blijven om samen met volle moed aan de volgende dag te beginnen: een heelmeester voor de ziel.

Laten we nu hopen dat zoveel mogelijk zaken overeind blijven, want als er na de crisis geen horeca meer is, wie moet ons dan troosten?

Wantansoep (of wontonsoep)

Voor de vulling:

• 200 gr varkensgehakt

• 200 gr garnalen, gepeld

• ½ tl fijn geraspte gember

• ½ ei

• ½ tl zout

• snufje witte peper

• snufje suiker

• 1 tl sojasaus

• 1 el sesamolie

Voor de soep:

• 700 ml kippenbouillon

• ½ stronk lente-ui, dun gesneden

• enkele bladen paksoi, in grote stukken gesneden

Bereiding

Ook bij wantansoep geldt dat elke familie zijn eigen recept heeft. Je bent dus vrij om ingrediënten toe te voegen. De wantanvelletjes zijn te koop in de betere toko’s, maar je kan ze ook zelf maken.

Maak een stevig deegje van 2 delen (in gewicht) meel en 1 deel water en ei. Zo dun mogelijk uitrollen en bestrooien met zetmeel zodat het niet plakt. Snijd er vierkantjes van 8 centimeter van.

Snijd de garnalen in fijne stukken. Meng alle ingrediënten in een kom. Neem een wantanvel en schep er wat vulling op. Sluit het geheel door het velletje samen te drukken. Je hoeft niet te knijpen. Wanneer de wantans gevouwen zijn kook je ze voor zo’n 3 minuten.

Kook de paksoi ook een minuut mee. Verdeel de wantans over twee kommen met hete kippenbouillon. Doe de paksoi en lente-ui erbij. De bouillon heeft alleen een beetje zout nodig.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden