ReceptMerijn Tol

De granaatappelboom, symbool van vruchtbaarheid

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Als stadse juffer heb ik geen tuin, wel een balkon. Maar vergis je niet: het is een echt mediterraan paradijsje. Op links staat ons mini-olijfbos, waarvan een pot ingemaakte olijven van vorige zomer in de keuken prijkt. Dan is er een framboos en een Japanse wijnbes, een moerbei, talloze kruiden en bloemen voor de bijen. En een bloeiende vetplant uit Libanon die als enkel blaadje hierheen kwam.

Maar mijn trots en vooral genot elke ochtend is mijn dwerggranaatappel. Saids verjaardagscadeau voor mij tijdens de lockdown. Hij kon me niet blijer maken (ik heb maar liefst drie granaatappeltatoeages, dus u snapt het!). We gingen hem gezellig samen ophalen (hoera, een uitje) helemaal in Boskoop, op 1,5 meter afstand. Hij had ook een naam: Nana. Dat klonk vertrouwd, net als de bijnaam van een vriendin in Beiroet. So far, all good.

De granaatappelboom is het symbool van voorspoed, gastvrijheid en vooral vruchtbaarheid. En ook al heeft de granaatappel in deze tijd een hipsterstatus verworven; 10.000 jaar voor Christus (!) werd hij al geteeld. Die appel van Eva van Adam? Dat was waarschijnlijk een granaatappel.

Om de babytanden te vieren

Nana hield me wel even in spanning hoor. Weken was er niets te zien, tot ik ineens een klein rood puntje ontdekte. Elke ochtend was het ietsje groter geworden. En toen ineens: een prachtig rode bloem met karakteristiek kroontje. Nu de bloem bijna is uitgebloeid, hangt ze pats-boem ineens vol kleine groen-rode knopjes. Over vruchtbaarheid gesproken. Ik wacht behoorlijk ­ongeduldig tot ze straks zwaar doorbuigt van kleine (eetbare!) granaatappeltjes.

De pitjes zijn natuurlijk heerlijk over labneh en in salades. Maar ook in snayniyye, een traditioneel Libanees recept wat in het Arabisch letterlijk tandjes betekent. Een soort ontbijt, of dessertsalade van graan, ­geweekte noten, rozen- en oranjebloesemwater en granaatappelpitjes.

Officieel is het een gerecht om mee te vieren dat een baby tanden krijgt, maar dit weekend is het om de zomer te vieren: als een schaal vol bijzonder heerlijke schoonheid voor een ontspannen weekendbrunch.

Granensalade snayniyye

Ingrediënten:
• 300 g spelt of tarwekorrels (liefst ­voorgekookt, zie verpakking)
• 50 g amandelen
• 50 g pijnboompitjes
• 50 g pistachenoten (gepeld)
• 2-3 el suiker
• oranjebloesemwater
• rozenwater
• 1 granaatappel

Bereiding
Kook de spelt of tarwe gaar volgens aanwijzing op de verpakking (let op, als het niet voorgekookt is, moet u het eerst een paar uur weken).
Doe de amandelen, de pijnboompitjes en de pistachenoten in een kom met ruim heet water en week 2 uur. Giet af.
Giet ook het graan af, laat afkoelen en meng de noten en wat suiker naar smaak ­erdoor. Besprenkel met twee eetlepels ­oranjebloesemwater (of meer naar smaak) en een eetlepel rozenwater.
Snijd het kapje van de granaatappel rondom af, nu zie je de zaadlijsten lopen. Kerf rondom in en breek de appel open, klop met een lepel op de buitenkant boven een kom: nu vallen alle zaadjes eruit. Verwijder de witte velletjes.
Meng de granaatappelpitjes door de ­granen en stort op een grote schaal. Serveer in kommetjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden