null Beeld

Koken met KarinDaslooksoep met tuinbonen

De daslook is overal opgekomen, je kunt er een lekker soepje mee maken

Hoe krijg je het als fietser in hemelsnaam voor elkaar om op een grijze maartochtend midden in een verlaten Vondelpark een vrouw in een knalrode jas het ziekenhuis in te rijden? Maar goed, het is iemand gelukt. Ik brak mijn kaak en at wekenlang geblenderd voedsel. Met als bijeffect dat ik me, in plaats van aan een nieuw kookboek, maar wijdde aan een behulpzame website voor lotgenoten, www.zachtvoedsel.nl.

Het gebeurde precies twee jaar geleden, maar vorige week moest ik opnieuw naar de kaakchirurg voor een – als het goed is allerlaatste – reparatie. Wederom zat ik thuis op de bank, met een zak diepvriestuinbonen tegen mijn gezwollen wang.

Gelukkig was ik dit keer voorbereid en had ik een vriezer vol soep paraat. Overigens viel het allemaal reuze mee en was ik al snel weer van de bank af. Fit genoeg voor mijn dagelijkse ommetje door datzelfde Vondelpark, want tja, het blijft mijn achtertuin. En het risico op omverfietsen is tegenwoordig gelukkig nihil. Was dit Amsterdamse stadspark voorheen een tweewielersnelweg voor zich naar en van hun werk spoedende arbeidskrachten, sinds corona werkt iedereen zoals bekend thuis en zijn de fietsers op één hand te tellen. Wel is het park nu bomvol met ommetjesgangers. Rijen dik wordt er gewandeld en ook genordicwalkt, gejogd en gebootcampt.

Tot pak ‘m beet begin mei heeft het park er een extra attractie bij, want de daslook is weer overal opgekomen. Komt dat even goed uit. Ik maakte er een lekker soepje mee, dan konden daar meteen ook die inmiddels ontdooide tuinbonen in.

Voor de goede orde: daslook groeit overal en mag worden gewildplukt, maar knip netjes met een schaar, alleen een beetje voor eigen gebruik en laat genoeg staan. U herkent het meteen aan de bedwelmende knoflookgeur. Ruikt u niks, dan heeft u óf corona, óf het zijn (giftige) lelietjes-van-dale. Google voor de zekerheid even een plaatje, de bloemetjes zien er toch echt heel anders uit.

null Beeld

Daslooksoep met tuinbonen

Nodig voor 4 personen:

• 1 flinke hand daslook (50 g)
• 300 g aardappels (geschild gewicht)
• 200 g prei
• 200 g tuinbonen (diepvries)
• 1 liter groentebouillon
• 125 ml zure room
• 2 theel wittewijnazijn of citroensap
• 2 eetl boter
• zout & peper uit de molen

De meningen waren bij ons thuis verdeeld: pureren of niet? Het kan allebei. Als u niet pureert zou ik het grijze vliesje van de (ontdooide) tuinbonen af halen (dubbeldoppen) voor mooi knalgroene boontjes en de daslook heel fijn hakken. Als u wél pureert, hoeft dat niet.

null Beeld

Haal de tuinbonen alvast uit de vriezer. Snij de prei in dunne ringen, ook het groen. Smelt de boter in een soeppan. Geef de prei ± 8-10 minuten voorsprong en laat zachtjes fruiten.

Schil intussen de aardappels en snij in dobbelstenen. Voeg toe aan de pan, samen met de (liefst hete) bouillon. Breng aan de kook en laat op zacht vuur onder een deksel 25 minuten sudderen. Voeg de tuinbonen toe en geef de soep nog 5 minuten. Hak intussen de daslook fijn. Roer van het vuur af door de soep, samen met de azijn/citroen. Proef op peper en zout.

Laat lekker zo voor een wat boerse soep, of pureer in de blender tot elegant fluwelig knalgroen. Serveer in kommen met een dotje zure room erop.

Tip

Geen daslook? Voeg aan het eind een hand versgehakte dille toe. Geeft ook een fijne smaakboost, zij het wel een heel andere natuurlijk.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden