null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Daslookboterbrood

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Soms voel je direct of iets goed zit. Je denkt hetzelfde over wat belangrijk is in het leven en deelt dezelfde smaken en voorkeuren. Zo zit het helemaal goed tussen mij en Thomas Straker – die zelf overigens van niks weet. Het is een eenzijdige liefde, die zich enkel uit in de vele instagramfilmpjes die ik van de Britse chef bekijk. Hij kookt altijd preciés waar ik zin in heb en wat ik lekker vind: met de seizoenen mee, veel groenten, en niet moeilijk doen als het niet moeilijk hoeft. Al maakt hij wel alles zelf. Van pizza, ravioli, gnocchi en focaccia tot salade van rauwe artisjok met parmezaan en citroen, geroosterde broccoli met chili en kappertjes en labneh met gegrilde wortel en knapperige dukkah.

Thomas kookt met het grootste gemak van een professionele kok – hij heeft een jaloersmakende opgeruimde keuken, en opent deze zomer zijn eigen restaurant in Londen, zo populair is hij inmiddels op sociale media. Tussen de instagramcommentaren zit steevast wel iemand die schrikt van de ladingen olijfolie en zout die hij gebruikt, maar Thomas en ik weten: zo wordt eten restaurantwaardig lekker. Momenteel zit Thomas in een daslookfase. Hij maakt boter met de wilde knoflook en drenkt er asperges, vis, kip en brood in. Fantastisch idee.

Naar knoflook en ui geurende daslook groeit in het wild. Hij staat sinds een aantal jaar niet meer op de rode lijst van beschermde planten, maar toch mag je alleen plukken waar het in overvloed staat. Knip dus wat blaadjes uit een groot veld, met mate. Pas wel op dat u echt de blaadjes met geur knipt, en niet de niet-geurende, giftige, lelietjes-van-dalen. Ik geef een recept voor daslookboterbrood – lekker bij de borrel of met een goedgevulde salade als lunch of diner – maar u kunt de boter ook gebruiken bij (gegrilde) groene of witte asperges, door pasta, op een gebakken eitje, en nog veel meer.

Ingrediënten

• 100 gram daslook*
• 250 gram zachte roomboter**
• 25 gram geraspte parmezaan
• geraspte schil van ½ citroen
• grofzout naar smaak (Maldon of Franse fleur de sel)
• 1 ciabatta

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de daslook grondig in ruim water en verwijder stukken met lelijke plekjes. Draai droog in een slacentrifuge – of slinger droog in een schone theedoek, op het balkon of in de tuin. Doe de daslook met de boter in een keukenmachine en draai tot zachte, knalgroene boter. Voeg de helft van de parmezaan en de citroenrasp toe. Breng goed op smaak met zout.

Snijd de ciabatta in plakjes, maar niet helemaal door, zodat de onderkant nog aan elkaar zit. Leg op een stuk zilverfolie. Smeer de inkepingen royaal in met daslookboter. Strooi de andere helft van de parmezaan bovenop en pak het brood goed in met de folie. Bak 20 minuten in de oven.

* Niet te vinden of geen tijd om te plukken? Gebruik twee knoflooktenen en een paar lente-uien.

** Liever vegan? Gebruik plantaardige boter en wat edelgistvlokken door de boter in plaats van parmezaan.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden