KokenAsh el Resteh

Dampende Iraanse soep als troostvoer

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

En toen... Toen werd alles ineens weer helemaal anders. Voor ons, voor iedereen. In mijn geval geen winterkaart uitwerken, geen nieuwe gerechten testen, geen spannende nieuwe ideeën uitvoeren, geen keukentraining voor onze restaurantkeuken in Amsterdam. In plaats daarvan kookten we nog één keer mujadara voor Beiroet en daarna kookten we onze koelkasten en diepvriezers helemaal leeg. Om in winterslaap te gaan.

Hopelijk wacht, als we wakker worden, een ander Amsterdam op ons. Met leven, met spontaniteit en zonder afstand. Omdat we het gevangen hebben, het onzichtbare monster dat over de wereld waart. Waarin ik overigens absoluut ook een soort ‘waarde’ zie, ons vluchtige gedrag, ons excessieve consumeren, waardoor land en zee worden uitgeput - dat kon niet goed gaan.

Maar de les die we leren is hard, soms bikkelhard. Daarom hebben we deze winter veel troostvoer nodig. Dat onze harten en zielen verwarmt en laat gloeien, met versterkende specerijen en veel liefde gevangen in kommen. Nee, aan mijn lijf geen hippe poké of buddha bowls. Wel dampende kommen gloeiende soep. Een soep om het voorjaar te vieren en het nieuwjaar volgens Perzische traditie. Maar ook daar eten ze hem meer dan graag in het najaar.

Het is een verwarmende soep om voor bij elkaar te komen en een soep om je familiebanden mee te vieren. In Iran is deze soep een geluksbrenger. Want het leven kun je toch sowieso altijd het beste vieren met eten, in goede en slechte tijden.

Deze ash - ‘soep’ in Farsi - stond ook op onze nieuwe kaart en geeft power als geen ander; met kikkererwten, bonen, linzen, pasta, veel kruiden en kurkuma. En hij is verrukkelijk. Dus ik test hem nu toch op jullie!

Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook nog een mooi Iraans spreekwoord tegen. In het Farsi sh-e khodet râ ham bezan, wat letterlijk ‘roer in je eigen soep’ betekent. Oftewel ‘bemoei je met je eigen zaken’. Hoe toepasselijk. Dat doen we dan nog maar even.

Ash el Resteh

• 4 uien, in halve ringen
• 3 teentjes knoflook, fijngesneden
• 1 el kurkuma
• 75 g gedroogde gekookte witte bonen
• 100 g gedroogde gekookte kikkererwten
• 50 g linzen, gekookt
• 1½ liter kippen- of groentebouillon
• 200 g linguine, gebroken
• 1 bos Turkse spinazie of een hand wilde spinazie, gewassen
• 1 bos dille, de blaadjes fijngesneden
• ½ bosje munt, de blaadjes fijngesneden
• 1 bosje koriander, de blaadjes fijngesneden
• 1 bos peterselie, de blaadjes fijngesneden
• 100 ml volle Hollandse yoghurt
• 50 g feta, verkruimeld
• 1 el gedroogde munt
• pul biber of chiliflakes

Bereiding

Verhit wat olijfolie en bak de uien in een soeppan al roerend in twintig minuten goudbruin. Voeg halverwege de knoflook toe. Schep de helft van het ui-knoflookmengsel uit de pan en bewaar. Voeg de kurkuma, de bonen, de kikkererwten, de linzen, de linguine en de bouillon toe. Snijd de spinazie grof en voeg deze met de fijngesneden blaadjes van de kruiden toe aan de soep. De soep moet dik, maar wel vloeibaar zijn, voeg zo nodig extra water toe. Kook de soep op laag vuur zo’n twintig minuten en breng op smaak met zout. Pureer met de mixer de feta met de yoghurt glad. Serveer de soep in kommen met wat van deze fetayoghurt. Verdeel het apart gehouden ui-knoflookmengsel erover, bestrooi met gedroogde munt en rode peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden