Koken metKarin Luiten
Cupcakes met de Franse slag
Ik bladerde door een vertaald Amerikaans bakboek met gekke hoeveelheden. 290 gram bloem, 230 ml room, 480 gram ricotta, 165 gram suiker; van die dingen.
In kookboekenschrijfland is het regel om handzame hoeveelheden te verstrekken. In een bekertje slagroom zit 200 of 250 ml, een bakje ricotta gaat per 500 gram. Alles moet op, want het is onhandig als je hele kleine beetjes overhoudt. En ook voor de overige ingrediënten geldt dat ronde getallen de voorkeur hebben, dus liever 300 gram bloem dan 290, eerder 150 of 175 gram suiker dan 165.
Maar in het oorspronkelijke kookboek stonden cups. En kijk, dan is het ineens wél logisch: 1 cup room, 2 cup bloem of ricotta, ¾ cup suiker.
Raar gedoe
Amerikanen vinden cups logisch en praktisch, wij vinden het raar gedoe. Terwijl zij ons juist weer superomslachtig vinden, met onze weegschalen en maatbekers, grammen en deciliters. Tja, het is maar net wat je gewend bent.
In Frankrijk hebben ze een geheel eigen culinaire eenhoudsmaat: un yaourt. Oftewel een yoghurtje. Die witte zuivellekkernij zit daar namelijk niet in literpakken, zoals bij ons, maar in kleine eenpersoonspotjes. En die koop je per vier, zes of tien tegelijk. Als er yoghurt nodig is in een recept, staat er gewoon ‘un yaourt’, nooit hoeveel gram of ml. Maar nu is het opvallende: datzelfde yoghurtbakje, of het nu van plastic is of van glas, wordt vervolgens vaak gebruikt als maateenheid voor andere ingrediënten.
Buurvrouw
Hoe kom ik hierop? Omdat mijn Franse buurvrouw yoghurtcakejes had gebakken bij de thee. Sappige gevalletjes met een vleugje rum, waardoor ze aan cannelés deden denken. Heel simpel, verzekerde ze me.
Prompt kreeg ik de dag erna een handgeschreven briefje met het recept: ‘Un yaourt, plus deux yaourt bloem, deux yaourt suiker, ¾ yaourt olie, 3 eieren, een zakje vanillesuiker en een zakje bakpoeder. Alles mengen, scheut rum erdoor en in de oven.’
Thuis in Amsterdam rekende ik de hele boel met de Franse slag om naar grammen en bakte een serie heerlijke cakejes. Weer eens wat anders dan cupcakes. En simple comme bonjour.
Yoghurtcakejes
Nodig (± 8 stuks):
• 125 g volle yoghurt
• 150 g bloem
• 125 g suiker
• 50 ml zonnebloemolie (of gesmolten boter)
• 2 grote eieren
• 1 zakje vanillesuiker
• ½ zakje bakpoeder
• snufje zout
• scheut rum (± 4 flesdoppen)
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Klop alle ingrediënten in een grote kom even huphup door elkaar met de mixer tot een glad beslag. Ik gebruikte kekke geribbelde kleine bakvormpjes, maar ik ben dan ook een keukenspulletjesfanaat. Het kan ook in een gewone muffinvorm, of in van die papieren cakevormpjes, net wat u heeft. Vet metalen vormpjes wel in en bepoeder met wat bloem, dan komen de cakejes er straks tenminste makkelijk uit. Bij siliconen of papier hoeft dat niet.
Vul de vormpjes voor ¾ met beslag. Bak ± 20 minuten in de hete oven gaar en goudbruin. Versgebakken het lekkerst.
Varianten: Zonder rum. Met boerenjongens (rozijnen met een tic). Met fijngesnipperde appel, kaneel en kardemom. Met een poedersuikerglazuur erop. Of duw in elke vorm een blokje chocola.
Tip
Eén grote cake kan ook, die moet wel veel langer in de oven, reken op minstens een halfuur. Check met een satéprikker.
Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.