Recept Couscoussalade van een Weense sterrenkok

Couscoussalade van een Weense sterrenkok

Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 2 personen:

• 80 g couscous
• 500 ml groentebouillon
• 1 el donkere ­sesamolie
• 40 g rode paprika in blokjes
• 40 g gele paprika in blokjes
• 40 g komkommer in blokjes
• 40 g cherrytomaatjes in kwarten
• 1 tl ras-el-hanout
• azijn naar smaak, bij voorkeur chardonnay- of andere witte wijnazijn
• zeezout
• 1 el fijngeknipte verse tuinkruiden als rozemarijn, tijm, kervel, koriander
• tabasco

Bereidingswijze

Houdt u van bergen, wandelen, lekker eten en heeft u nog een paar vakantiedagen over? Reis dan af naar Ischgl in het Oostenrijkse Paznauntal. Hier kun je voor het elfde jaar de Culinaire Jacobsweg lopen of fietsen. In vijf hutten op circa 2300 meter hoogte wordt een gerecht (15 euro per persoon) gekookt dat is bedacht door een bekende sterrenkok.

Zo kan er worden genoten van een – niet ­vegetarisch – gerecht van onze eigen twee­sterrenkok Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Blue. Kokmeijer is door Gault&Millau uitgeroepen tot chef-kok van 2019. Er is ook een vegetarisch gerecht van Paul Ivic, van restaurant Tian in Wenen (één Michelinster) en gerechten van Duitse, Franse en Engelse sterrenkoks. Wandelaars kunnen elke dag naar een andere hut lopen en alle gastronomische gerechten proeven.

Elke gast die minimaal één nacht in het Paznauntal verblijft, krijgt een pas waarmee het gebruik van kabelbanen en overige liften gratis is. De gerechten staan gedurende het ­hele wandelseizoen op het menu in de vijf ­hutten en zijn tevens te downloaden van ischgl.com (via het kopje ‘Active’ onder ‘Menu’). Op 18 augustus zijn de vijf sterrencreaties te proeven in de Jamtalhütte tijdens het Zomerfestival.

Het recept van deze couscoussalade kreeg ik van Paul Ivic uit zijn nieuwe boek ‘Vegetarische Sommerküche’.

Verwarm de groentebouillon. Hang de couscous in een zeef circa 1 minuut in de kokende bouillon. Laat de zeef uitlekken. Doe de couscous in een schaal en laat hem enigszins afkoelen. Roer de sesamolie er direct doorheen.

Meng de overige ingrediënten door de licht ­afgekoelde couscous en breng op smaak.

Liefhebbers van pittig kunnen er een paar druppels tabasco aan toevoegen.

Variatie: gebruik gierst in plaats van couscous. Kook de gierst in 25 tot 30 minuten beetgaar. Gierst is een graansoort rijk aan fosfor, magnesium en koper. Bovendien is het glutenvrij en vezelrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden